• Antibiotici i životinje
  • 02.12.2019. 18:00

Svesti upotrebu antibiotika na minimum u lečenju životinja

Ovo nije lokalni već svetski problem i zato će Ministarstvo poljoprivrede preduzeti odgovarajuće mere i organizovati više predavanja širom zemlje kako bi se podigla svest o značaju pravilnog korišćenja tih lekova.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 165
  • 17
  • 0

Jedno od rešenja za neodgovornu upotrebu antibiotika u lečenju životinja na farmama je i strožija kontrola prodaje ovih lekova na crnom tržištu. Nekontrolisano korišćenje dovelo je do toga da su bakterije postale otporne na pojedine preparate pa su potrebne veće doze, a neki lekovi su i neupotrebljivi.

U praksi, oni se često primenjuju, slično kao i kod ljudi i kada to nije stvarno neophodno. Dešava se i da se životinjama daju veće doze od propisanih. Zbog toga antibiotici mogu da se prenesu i na namirnice, što dalje može da izazove neželjene efekte. Ovo je ozbiljan problem, koji u budućnosti može da dovede do nemogućnosti pravovremenog lečenja.

Podići svest proizvođača

Na ovakve probleme upozorila je Veterinarska komora Srbije na skupu "Odgovorna primena antibiotika u veterinarskoj medicini", nedavno održanom na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

"Želimo da podignemo svest svih, uključujući i proizvođače jer se dešava da na svoju ruku leče životinje antibioticima. Oni moraju postati svesni štetnih posledica", rekao je Mišo Kolarević, predsednik komore i dodao da je već dugo ova tema aktuelna svuda u svetu.

Smanjiti antibiotike u lečenju životinja

Nije u pitanju lokalni već međunarodni problem i zato će Ministarstvo poljoprivrede sprovesti niz akcija, a komora će ove i sledeće godine organizovati više predavanja širom zemlje kako bi se podigla svest o značaju pravilne upotrebe ovih lekova. Poruka je, kaže u komori, da se lečenje životinja prepusti stručnim licima, koji su jedini i nadležni da to rade.

Koristiti ih samo kada se to stvarno mora

Trend u svetu, ali i kod nas, jeste sve stroža primena antibiotika, odnosno pribegava im se samo kada je to neophodno. Neke zemlje potpuno ih izbacuju iz upotrebe, mada su u pojedinim situacijama oni jedino rešenje, piše Politika

Još u februaru ove godine Ministarstvo zdravlja donelo je strategiju za kontrolu upotrebe lekova i sprečavanje nastajanja antimikrobne rezistencije kao najteže posledice njihove neodgovorne upotrebe. 

EU zabranila upotrebu

Evropska unija zabranila je preventivnu upotrebu antibiotika. Naime, ustanovljeno je da veliki problem predstavljaju u stočnoj hrani, gde se često dodaju kako bi stoka bolje napredovala ili da se ne bi razbolela.

U slučaju bolesti, lekovi se dodaju u hranu mnogo duže nego što je potrebno, a sa tzv. terapijom prestaje se samo nekoliko dana pre klanja. To nije dovoljno dug period da se lek neutrališe pa rezidue ostaju u mesu, mleku i drugim proizvodima.

Problem opasniji od HIV-a

Iz komore kažu da je u EU već zabranjena njihova upotreba u cilju stimulacije rasta, što nije slučaj i u Americi. Zbog toga pojedini vidovi antimikrobne rezistencije tamo odnesu više života nego HIV u čitavom svetu. 

"Moramo biti objektivni. Kod nas se ipak kontrola drži na zavidnom nivou. Imamo i takve običaje i tradiciju u gajenju životinja. Država sprovodi godišnji program kontrole prisustva rezidua u namirnicama. To je obiman posao, koji mnogo košta i primenjuje se već godinama", kaže predsednik Veterinarske komore Srbije.


Izvori

Politika


Tagovi

Upotreba antibiotika Lečenje životinja Veće doze Mišo Kolarević Antimikrobna rezistencija Stimulacija rasta životinja


Autorka

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Izvol'te na suve sljive :)