Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Moravka
  • 12.02.2022. 12:00
  • Pomoravski okrug, Crnče, Jagodina

Svinje moravke: Lake za uzgoj, a kakve su majke?

Svinje moravke nisu zahtevne. Nisu im potrebni boksevi, puštene su, same se snalaze, malo hranu koriste. Međutim, za zimu moraju da imaju objekat gde treba da se prase, kaže Saša Radisavljević iz sela Crnče kod Jagodine.

Foto: Depositphotos/sbures
  • 6.263
  • 1.934
  • 0

Na nagovor sina, Saša Radisavljević iz sela Crnče kod Jagodine odlučio je da počne da se bavi uzgojem moravki - autohnone rase svinja na našim prostorima. Ispostavilo se da je ovo bila dobra odluka, kako je Radisavljević imao odlične terenske uslove koji njima odgovaraju.

"Pošto je ovaj plac koji imamo od 80 ari na takvom terenu, pa sam još uzeo od komšije i oko dva hektara sve sam ogradio do potoka. One sad odavde izlaze, idu dole, riju, vraćaju se. Tu je šuma - bagremar. Krenuo sam od 10 nazimica, sada imam 30 krmača umatičenih i dva nerasta, a 30 nazimica imam spremnih za prodaju, prasića...Imao sam 30 tovljenika, ali to sam sve prodao", sve je račun Radisavljević.

Ne zahtevaju veliku negu

Moravka ili moravska svinja nastala je u slivu reke Morave, ukrštanjem lokalne rase svinja - šumadinke, sa berkširom koji je u Srbiju uvožen krajem XIX veka. U formiranju rase učestvovale su i rase mangulica i jorkšir. Rasa se razvila usled težnje da se dobije ranostasnija i mesnatija svinja za razliku od šumadinke koja je u tom kraju ranije bila najviše uzgajana. Nažalost, u Srbiji je ima tek između 100 i 500 grla (izvor podatka DAD-IS FAO iz 2009.). Ipak, vrlo su zahvalne za uzgoj.

Saša Radisavljević je krenuo sa 10 nazimica, a sada broji preko 60 grla

"Svinje moravke nisu zahtevne. Nisu im potrebni boksevi, puštene su, same se snalaze, malo hranu koriste. Međutim, za zimu moraju da imaju objekat gde treba da se prase. A, prase i do 12 praseta, ali očuvaju osam. To je najbolji broj, a neke očuvaju i 11."

I kulen i mortadela

S vremenom sa svojim krdom, proširivao je i broj objekata na imanju, pa su "nikle" štale, komore za zrenje, hladnjače. A za to postoji razlog. Vrlo brzo je počeo da se bavi preradom mesa ove autohtone svinje.

"Sve može da se proizvede od moravke, od masti, čvaraka, kavurme, suvog mesa, suvi vrat, kulen, a sada je napravljena i mortadela, tako da je to nešto zaista vrh!", procenjuje Radisavljević.

Više o ovoj temi možete pogledati u prilogu:

 


Tagovi

Svinje moravke Meso moravke Saša Radisavljević Mortadela Kulen Slanina Prerada Prašenje svinja


Autor

Nikola Tucović

Više [+]

Novinar emisije Farma

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]