Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nagrađeni stočari
  • 29.05.2016. 16:00

Tajna uspeha resavskih stočara

Opštinska uprava Svilajnac, godinama unazad raznim podsticajnim merama stimuliše svoje stočare. Od kredita, preko edukacija pa do obilazaka svetskih sajmova.

  • 548
  • 86
  • 0

Resavski kraj je poznat po uzgoju krava simentalske rase, a na poljoprivrednim manifestacijama, kao što je Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, ovdašnji stočari su osvajali brojne nagrade. Skoro svake godine na ovom sajmu poljoprivrednici iz opštine Svilajnac izlažu krave i junice simentalske rase.

Opštinska uprava Svilajnac trudi se da kroz subvencije stimuliše razvoj poljoprivrede i uvek za izlagače na poljoprivrednim sajmovima daje nagrade u novcu. Tako je i ovaj put svakom izlagaču na Međunarodnom sajmu u Novom Sadu, sa područja te opštine, dodelila nagradu u iznosu od 20.000 dinara.

Resavski stočari stalno osvajaju trofeje

Resavski stočari spadaju u najtrofejnije stočare Međunarodnog poljoprivrednog sajma u novom Sadu, uvek ponesu vredna priznanja. Ove godine su učestovali sa 15 junica simentalske rase i četiri konja rase lipicanera.

Junice su izložili: Marko Đudić, Dragiša Nikolić, Dragan Todorović, Boban Ristić i Dijana Stevanović. Među izlagačima bila je i Poljoprivredno veterinarska škola iz Svilajnca koja je učestvovala sa svoja tri grla junica. Četiri konja lipicanera izložio je Konjički klub "Mara Resavkinja" iz Svilajnca. Srebrne medalje koje su dodeljene kao pratilje šampionki u kategoriji junica simentalske rase, dobile su junice vlasnika Dragana Todorovića iz Dublja i Bobana Ristića iz Bobova. Nagradu je primila i Opština Svilajnac koja je nagrađena Srebrnim šampionskim peharom za izložene kolekcije junica. Nagradu u ime Opštine primio je Vladan Rajković, doktor veterinarske medicine, predsednik Skupštine opštine Svilajnac.

Broj krava u opštini Svilajnac beleži rast

Sada u Svilajnačkoj opštini ima 350 registrovanih poljoprivrednih domaćinstava ima 1.700 krava simentalske rase sa "hb" brojem. Trend rasta broja krava povećan je zahvaljujući tome što je 2010. opština uvezla 280 steonih junica iz Nemačke, od kojih je 250 stiglo kao plod saradnje sa resornim ministarstvom, a 30 junica su poljoprivrednici kupili na kredit. Lokalna samouprava uvidela je da je ova mera dala rezultate pa je preduzela i niz drugih koraka kako bi pomogla poljoprivrednicima. Stočarima Opštinska uprava Svilajnac omogućava besplatno osemenavanje krava, kao i pomoć oko umatičenja krava i junica. Za stočare, ratare i pčelare redovno organizuju stručne ekskurzije u zemlje Evropske unije, pa je tokom poslednjih šest godina više od 500 poljoprivrednika bilo u poseti kolegama po Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji.


Tagovi

Opština Svilajnac Resava Resavski stočari Najtrofejniji stočari Junice Subvencije Stimulacija stočara Poljoprivredna domaćinstva


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi