Pretraživanje tekstova
Tolerantne životinje imaju manju sezonsku razliku u proizvodnji mleka.
Goveda, a posebno visoko proizvodna grla, su veoma osetljiva na povišenu toplotu. Bianconero je objavio rezultate italijanskog istraživanja u kojima je potvrđeno da je genetskom selekcijom moguće povećati toleranciju na toplotni stres. Identifikovano je pet gena odgovornih za ovu osobinu.
Fokus je bio na istraživanje u kojoj meri životinje različito reagiraju na visoke temperature na osnovu klimatskih kao i podataka o uzgoju krava. Cilj je bio da li se mogu otkriti životinje koje su tolerantnije i kod kojih ne dolazi do smanjenja proizvodnje u vrelim danima kao kod prosečnih.
Pronašli su razliku u proizvodnji mleka i primetili naslednost od 16 odsto.
Mlečna grla koje su tolerantnije na vrućinu imaju manju sezonsku razliku u proizvodnji mleka. Kod njih se leti ona smanji za 2,7 kg, a kod onih koje nisu tolerantne ta količina je veća i iznosi 3,6 kg.
Toplotna tolerancija je pozitivno povezana sa zdravljem i plodnošću krava, dok je korelacija sa proizvodnjom mleka negativna. Indeks se zasniva isključivo na proizvodnji, a istraživači žele da ga prošire drugim karakteristikama, kao što su broj somatskih ćelija u mleku i plodnost.
Visoke temperature negativno utiču na krave - šta možete preduzeti?
Indeks toplotne tolerancije za sada je dostupan za sve bikove registrovane u Italiji. Vrednost iznad 100 ukazuje na pozitivan efekat na ovu osobinu.
Tagovi
Goveda Tolerantnost na vrućinu Bikovi Indeks toplotne tolerancije Proizvodnja mleka Mlečna grla
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Najavljeni mraz preti da ugrozi prinos mnogih voćnih kultura koje su u fazi cvetanja i precvetavanja!