Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje goveda
  • 29.05.2022. 18:00

Tolerancija na toplotni stres: U Itaiji uveden indeks za sve bikove

Tolerantne životinje imaju manju sezonsku razliku u proizvodnji mleka.

Foto: Depositphoto/xtrekx
  • 49
  • 11
  • 0

Goveda, a posebno visoko proizvodna grla, su veoma osetljiva na povišenu toplotu. Bianconero je objavio rezultate italijanskog istraživanja u kojima je potvrđeno da je genetskom selekcijom moguće povećati toleranciju na toplotni stres. Identifikovano je pet gena odgovornih za ovu osobinu.

Otpornost je nasledna

Fokus je bio na istraživanje u kojoj meri životinje različito reagiraju na visoke temperature na osnovu klimatskih kao i podataka o uzgoju krava. Cilj je bio da li se mogu otkriti životinje koje su tolerantnije i kod kojih ne dolazi do smanjenja proizvodnje u vrelim danima kao kod prosečnih.

Pronašli su razliku u proizvodnji mleka i primetili naslednost od 16 odsto.

Naslednost čini 16 odsto (Foto: Depositphotos/KarepaStock)

Mlečna grla koje su tolerantnije na vrućinu imaju manju sezonsku razliku u proizvodnji mleka. Kod njih se leti ona smanji za 2,7 kg, a kod onih koje nisu tolerantne ta količina je veća i iznosi 3,6 kg.

Proizvodnja mleka u negativnoj korelaciji

Toplotna tolerancija je pozitivno povezana sa zdravljem i plodnošću krava, dok je korelacija sa proizvodnjom mleka negativna. Indeks se zasniva isključivo na proizvodnji, a istraživači žele da ga prošire drugim karakteristikama, kao što su broj somatskih ćelija u mleku i plodnost.

Visoke temperature negativno utiču na krave - šta možete preduzeti?

Indeks toplotne tolerancije za sada je dostupan za sve bikove registrovane u Italiji. Vrednost iznad 100 ukazuje na pozitivan efekat na ovu osobinu.


Tagovi

Goveda Tolerantnost na vrućinu Bikovi Indeks toplotne tolerancije Proizvodnja mleka Mlečna grla


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.