Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prevoz stoke
  • 27.03.2020. 15:00

Traže zabranu prevoza živih životinja koji traje duže od osam sati

Više od 40 članova Evropskog parlamenta pridružilo se koaliciji nevladinih organizacija koje traže zabranu prevoza životinja na duže relacije za vreme pandemije. Tvrde da granične kontrole uzrokuju kašnjenja koja utiču na dobrobit životinja što može uticati i na zdravlje ljudi.

Foto: JumpStory
  • 172
  • 18
  • 0

Duga čekanja na granicama povećavaju stres kod životinja, ali i rizik od širenja zaraznih bolesti, ističu zastupnici u pismu upućenom Mariji Vučković, hrvatskoj ministarki koja trenutno predsedava Većem poljoprivrede i ribarstva Evropske unije.

U svom je pismu grupa od 40 zastupnika pozvala na obustavu prevoza stoke između država članica na relacijama koje traju duže od osam sati, kao i sav izvoz živih domaćih životinja kopnenim i morskim putem u zemlje koje nisu članice EU.

Ovce u transportu izlažu ekstremnim vrućinama - Rumunija prkosi EU?

Stoka je uključena na spisak prioritetne robe koja lako može preći granice takozvanim "zelenim trakama", a koji se nalazi u smernicama za upravljanje granicama. Ove preporuke za države članice donete su zbog zaštite zdravlja i osiguranja dostupnosti robe i osnovnih usluga tokom epidemije korona virusa.

Potrebe životinja moraju biti zadovoljene tokom putovanja

Međutim, više od 35 nevladinih organizacija za dobrobit životinja kritikovalo je odluku o tome da se uzgoj stoke smatra ključnim sektorom, dodajući da smernice zanemaruju ozbiljne probleme s kojima se životinje susreću kada je u pitanju njihovo zdravlje i dobrobit prilikom prevoza između zemalja članica EU i drugih država.  

"Uredba EU o saobraćaju zahteva da se životinje odmah prevoze na odredište i da njihove potrebe moraju biti zadovoljene tokom putovanja", rekao je za euractiv Peter Stivens, glavni savetnik za politiku nevladinog Udruženja Saosećanje za svetsku poljoprivredu (Compassion in World Farming).

Evropsko udruženje poljoprirednika COPA-COGECA je u izveštaju o uticaju krize COVID-19 na poljoprivredni sektor, tražilo da prevoz živih životinja mora biti brže kontrolisan na granicama, baš zbog njihove dobrobiti.

Smanjenje čekanja na granicama

U svom pismu, zastupnici u Evropskom parlamentu takođe su pozvali na bržu komunikaciju između glavnih veterinarskih službi i nacionalnih kontaktnih tačaka (NCP) u državama članicama kako bi se sprečilo da prevoznici stoke čekaju u dugim redovima na graničnim prelazima ili da im se odbije ulazak u određene države.

Evropska komisija je izvestila kako je u bliskoj komunikaciji s NCP-om i glavnim veterinarskim službenicima te u redovnim kontaktima s državama članicama u cilju osiguranja ispravnog funkcionisanja unutrašnjeg tržišta, uključujući i zdravlje životinja.

Mali broj EU država uvelo je ograničenja u prevozu živih životinja, a čekanje na granicama zbog dodatnih provera vozača, usporava promet. Države članice preduzele su mere za ublažavanje tih problema izdvajanjem određenih traka za prevoz životinja.

Prijavljeni su redovi na granicama između Litvanije i Poljske dugi 40 km, kao i kolona od 65 km na nemačkoj strani granice s Poljskom.


Tagovi

Zabrana prevoza Prevoz stoke Prevoz živih životinja COVID-19 Čekanje na granicama Dobrobit životinja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D