• Proizvodnja mesa
  • 17.06.2020. 15:00

U martu proizvedeno 3,3 odsto više svinjetine i 0,4 odsto manje govedine nego lani

Prema podacima Eurostata čini se da na količinu proizvedene svinjetine nije uticao virus korona, dok je kod govedine zabeležen blagi pad.

Foto: JumpStory
  • 70
  • 5
  • 0

Procenjuje se da je u martu 2020. godine u klanicama Evropske unije proizvedeno 2,0 miliona tona svinjskog mesa (u trupovima) i 0,6 miliona tona goveđeg.

To je 3,3 odsto više svinjskog mesa nego u matu prošle godine, dok se kod govedine beleži mali pad od 0,4 odsto. Prema podacima Eurostata ove brojke sugerišu da na proizvodnju tog mesa u Evropskoj uniji nisu odmah uticale mere suzbijanja pandemije COVID-19, koje su počele da se primenjuju ​​tokom trećeg meseca.

Poređenje prva tri meseca u poslednje tri godine (Foto: Eurostat)

Kada je reč o uzgoju goveda, zaklano je manje teladi, za 4,3 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pad se beleži i kod uzgoja krava (-5,7 odsto), a bikova i volova rast od 4,5 odsto. Kada je reč o zaklanoj teladi i junadi, nivo proizvodnje u martu 2020. bio je blizu onom u martu 2018. godine. Trebalo bi napomenuti da telad i krave potiču sa mlečnih farmi dok se junad uzgajaju samo za meso. 

Navedeni podaci Evropske unije odražavaju razvoj u svakoj od država članica. Proizvodnja svinjetine u martu ove godine bila je veća u odnosu na prošlogodišnju u nekoliko ključnih država članica. Među njima su Španija (+ 12,7 odsto), Holandija (+ 6,1 odsto), Nemačka (+ 3,9 odsto), Francuska (+ 1,4 odsto) i Poljska (+ 1,3 odsto).

Prerada mesnih proizvoda najisplativija zaokruženom proizvodnjom

Ukupni pad količine govedine na nivou Evropske unije u razdoblju od marta 2020. do marta 2019. prouzrokovan je padom u Italiji (-41,5 odsto), Poljskoj (-10,7 odsto) i Nemačkoj (-6,5 odsto), što je više od proizvodnje država u kojima je ta proizvodnja u porastu poput Francuske (+ 1,1 odsto) i Holandije (+ 19,8 odsto). Ukupni pad količine teletine na nivou Evropske unije uglavnom se temelji na padu u Italiji (-10,9 odsto), Holandiji (-8,0 odsto), Belgiji (-7,3 odsto) i Francuskoj (-5,5 odsto). 


Tagovi

Proizvodnja mesa Svinjetina Govedina Evropska unija


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.