Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma koza
  • 04.01.2021. 07:30

U Rusiji će sagraditi farmu za 20.000 koza - najveću takvu u zemlji

Farma na kojoj će se uzgajati 20.000 koza biće namenjena proizvodnji mleka. Ulaganja su procenjena na 4,5 milijardi rubalja.

Foto: Depositphotos/YuliyaKirayonakBO
  • 505
  • 140
  • 0

U Rusiji se planira izgradnja najveće farma koza i to u u okrugu Pičevski u Tambovskoj oblasti. Mlečno stado imaće ukupno 20.000 životinja, a vlasnik farme kompanija "Burton", prenosi agroxxi.

"Obim ulaganja u projekat procenjuje se na 4,5 milijardi rubalja (oko 50 miliona evra, op.a.)", rekla je Olga Kamneva, upravnica odeljenja za regionalni razvoj Tambovske oblasti. Pretpostavlja se da će ovo preduzeće u toj zemlji postati najveće za proizvodnju kozjeg mleka, a otvoriće se oko 200 radnih mesta.

Prema Ministarstvu poljoprivrede oblasti Tambov, tamo postoji nekoliko malih farmi čija stoka ne prelazi 350 do 400 koza, a većina ih je stvorena zahvaljujući državnoj podršci.

Rusiji nije potrebno evropsko mleko - sve su bliže samodovoljnosti?

Njihovi proizvodi u obliku svežeg mleka, svežeg sira i drugih vrsta sireva uglavnom se prodaju na poljoprivrednim tržištima u regiji ili na maloprodajnim mestima pod vlastitim robnim markama.

EU proizvede 2,5 miliona tona kozjeg mleka

Prema podacima Eurostata, 2019. godine u Evropskoj uniji je proizvedeno 2,5 miliona tona kozjeg mleka. Države koje ga najviše proizvode su Španija, Grčka i Rumunija.

Prosečna cena za ovce i koze širom EU 2019. godine je bila niža za tri odsto u odnosu na 2018., dok je pad od 7,5 odsto zabeležen u odnosu na 2015. godinu.

Više od 65 odsto svetske populacije konzumira kozje mleko, piše healthline. Ono je bogato proteinima i kalcijumom, a za razliku od kravljeg lakše je za probavu i sadrži manje laktoze.

Podsetimo i na uzgajivača koza iz Francuske, Paskala Hugera koji je automatizovao svoju farmu kako bi imao više vremena za bolju brigu o životinjama. On se brine za stado od 400 koza sanske pasmine, a mleko prodaje proizvođačima sireva.


Tagovi

Rusija Farma Uzgoj koza Kozje mleko Koze


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.