Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 01.11.2023. 09:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Noćaj, Zasavica

U sremskim selima eutanazirano skoro 1.000 svinja zbog AKS-a

Stručnjaci još podsećaju, da je uzročnik ove zarazne bolesti virus koji je prilično otporan u spoljašnjoj sredini i da je prilično teško suzbiti ovu bolest.

Foto: Depositphoto/accept001
  • 93
  • 36
  • 0

Afrička kuga svinja se širi u Sremu. U četiri domaćinstva u selima Noćaj i Zasavica eutanazirano je skoro hiljadu svinja, prenosi RTV.

Afrička kuga svinja širi se velikom brzinom u tom kraju, leka protiv bolesti nema, podsećaju iz Veterinarske stanice u Salašu Noćajskom, čiji stručnjaci svakodnevno prate situaciju na terenu Severne Mačve.

Kako je istaknuto na sajtu Uprave za veterinu, zaraženim područjem 27. oktobra proglašeno je selo Noćaj, tri dana ranije Zasavica. Juče je rešenje proglašenosti dobilo selo Adaševci kod Šida, ali je AKS zabeležen i u selu Samoš u južnobanatskom okrugu. Epidemija je i dalje na snazi u Bosutu, Rači i Kuzminu, ali se žarišta drže pod kontrolom i sve funkcioniše u skladu sa pravilima struke, jer je to jedini način borbe.

Stručnjaci još podsećaju, da je uzročnik ove zarazne bolesti virus koji je prilično otporan u spoljašnjoj sredini i da je prilično teško suzbiti ovu bolest. Zato je važno da sve funkcioniše po pravilima struke, a štetu nastalu eutanazijom država će nadoknaditi.


Tagovi

AKS Afrička kuga svinja Uprava za veterinu Noćaj Zasavica Zaraženo područje Eutanazija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...