Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glušci - Bogatić
  • 18.07.2018. 18:00

Uz posvećenost i trud do uspeha u mlečnom govedarstvu

Mlečno govedarstvo je svakako jedan od najtežih poljoprivrednih poslova. Ono osim velikog fizičkog rada, zahteva i svakodnevno prisustvo na farmi jer je samo moguće stići do uspeha. I dok pojedinci odustaju odustaju od te proizvodnje, porodica Rosić iz mačvanskog sela Glušci nastavlja tradiciju dugu dve decenije.

Foto: Pixabay / stux
  • 558
  • 36
  • 0

Kada je pre 20 godina odlučio da se bavi mlečnim govedarstvom, Dragan Rosić, iz mačvanskog sela Glušci, nije ni slutio da će dostići broj od preko 60 grla.  Kako tvrdi, a prenosi RTV, posao oko krava je težak, ali isplativost se, barem u njegovom slučaju ne dovodi u pitanje. Rosić kaže da je trenutna cena mleka 38 dinara po litru. Mleko predaju "Imleku", koji mesečno 3-4 puta obavla mikrobiološke analize, a obećano im je da će od naredne godine kvalitet mleka kontrolisati i Nacionalna laboratorija. 

Rosići drža samo simentalce

Na farmi Rosića sva grla su isključivo simentalske rase, koja je manje mlečna od npr. holštajna, ali su zato otpornije i s njima ima manje problema. Međutim kako napominje Dragan, kada se bavite mlečnim govedarstvom, vremenom postajete i veterinar. Rosić dodaje da simptome pojedinih bolesti kod svojih krava uspešno prepoznaje u 80% slučajeva, dok za preostalih 20% ukoliko je neki veći zdravstveni problem prepušta veterinarima s kojima godinama sarađuju i koji im osemenjavaju grla. 

Opština Bogatić podržava poljoprivrednike

Opština Bogatić ima dobar program mera namenjenih razvoju poljoprivrede. Lokalna samouprava izdvaja gotovo 13 miliona dinara za regresiranje troškova osemenjavanje i telad. Preko 8 miliona je namenjeno za subvencionisanje kamate i troškova obrade poljoprivrednih kredita, a subvencionihu i investiciju u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. 

Lacković: Izvdvajanja opštine skromna

Zlatko Lacković iz Odseka za poljoprivredu Opštine Bogatić ističe da lokalna samouprava vodi računa o poljoprivrednicima, ali je to veoma skromno i prema njegovim rečima to zahteva neke mere sa nacionalnog nivoa, koje moraju biti strogo kontrolisane, da bi ono što se ulaže išlo poljoprivrednicima koji se ozbiljno bave proizvodnjom, poput Dragana Rosića i njemu sličnih posvećenih proizvođača. 

Uspešne porodične farme pokreteč agrara

Ljudi koji ozbiljno rade poljoprivredne poslove stvaraju dodatu vrednost u našoj zemlji i zato ih treba stimulisati jer samo motivisan čovek ima volju i želju za rad. Zato su ovakve porodične farme ključ razvoja čitavog agrara.  


Izvori

RTV


Tagovi

Krave Mlečno govedarstvo Mačva Dragan Rosić Glušci Zlatko Lacković Bogatić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.