Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje živine
  • 18.09.2023. 18:00

Uzgaja divovske kokoške - narastu više od 1.20 m

Postoji velika potražnja malih farmera i hobi uzgajivača, a za idustriju je još uvek mali broj životinja.

Foto: Facebook/Avicultura Gigante
  • 304
  • 41
  • 0

Kada je pre dvadesetak godina brazilski poljoprivrednik Rubens Brac počeo da uzgaja brazilske kokoške nije ni slutio da će postati uzgajivač divovske živine, izveštava Reuters.

Visoki petlovi su postali hit

Nekadašnja mala farma kokošaka je postala centar uzgajanja divovskih petlova za male farme i hobi uzgajivače u centralnom Brazilu. Za život zarađuje uzgajajući petlove koji dostižu visinu preko 120 cm i težinu od četiri do sedam kilograma.

Dostižu visinu preko 120 cm

Njihova cena skače do oko 3.750 evra. Trenutno se čeka formalno priznanje ove rase poznate pod nazivom Divovski indijski petlovi.

Brac navodi da je u početku sve bilo hobi, a onda su se zainteresovali i drugi uzgajivači i postalo je komercijalna proizvodnja.

Velika potražnja

Njegova farma, pod nazivom "Avicultura Gigante", nalazi se u brazilskoj državi Goas. Ima oko 300 jedinki, što nije dovoljno za snabdevanje industrijskih kapaciteta, ali je velika potražnja malih uzgajivača, najviše za potrebe sopstvene egzistencije.  

Životinje se drže na otvorenom, bez kaveznog uzgoja.


Povezana stočna vrsta

Živinarstvo

Živinarstvo

Pod živinarstvom prvenstveno podrazumevamo uzgoj kokoši, ćurki, gusaka i pataka. Od živine se dobijaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su i... Više [+]

Tagovi

Brazil Živinarstvo Divovska živina Divovski petlovi Uzgajanje gigantskih petlova


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine bez dzema od šljive, nažalost 😏 Kasni prolećni mraz je uticao na smanjenje prinosa šljive u knjaževačkim selima, dok na nekim mestima plodova uopšte i nema.