• Protest
  • 29.05.2021. 09:10

Uzgajivači svinja najavili protest za 30. maj u Bogatiću

Stočari su nezadovoljni i zbog činjenice da im Ministarstvo poljoprivrede nije ispunilo zahteve od pre nekoliko meseci, a glavni je bio da se smanji uvoz smrznutog mesa, uvođenjem prelevmana.

Foto: Depositphotos/ilfede (ilustracija)
  • 904
  • 399
  • 1

Predsednik Udruženja krmačara u Srbiji Mirko Đukić najavio je protest odgajivača krmača i proizvođača svih vrsta stoke za 30. maj u Bogatiću, zbog niskih otkupnih cena mesa i velikih gubitaka u proizvodnji, piše Beta.

On je za ovu agenciju rekao da uzgajivači krmača radi proizvodnje prasadi imaju ogromne gubitke jer se kilogram prasetine prodaje po ceni od 220 do 260 dinara, a "realno bi bilo da cena bude od 300 do 330 dinara".

Kako se navodi u biltenu Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS), protekle sedmice je kod prasadi dominirao iznos od 250 din/kg, tovljenika 150 din/kg, a kod krmača za klanje iznos od 130 din/kg.

Traženi uslovi nisu ispunjeni

Dodao je da su stočari nezadovoljni i zbog činjenice da im Ministarstvo poljoprivrede nije ispunilo zahteve od pre nekoliko meseci, a glavni je bio da se smanji uvoz smrznutog mesa, uvođenjem prelevmana. Drugi zahtev je bio da se obeleži meso kako bi potrošači znali koje je domaće, a koje uvozno koje potiče od stoke koja se hrani i modifikovanom sojom.

Predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača sa sedištem u Sremskoj Mitrovci Zlatan Đurić rekao je da u obaranju cene učestvuje i država, odnosno Republičke robne rezerve koje će tržištu ponuditi 15.000 tovljenika, a da je već u ponudi višak od oko 90.000 komada.

Otkup 30.000 tovljenika po 210 dinara traže stočari iz Sremske Mitrovice

"Umesto da ponište zaključak Vlade kojim se preuzima 15.000 tovljenika od skladištara Robnih rezervi, već desetak dana Robne rezerve šalju naloge za isporuku tovnih svinja svojim skladištarima, na već postojeći višak na tržištu od 90.000 tovljenika, pa klaničari ne moraju da ih kupuju na tržištu", rekao je Đurić za ovaj medij.


Tagovi

Protest Stočari Uvoz mesa Otkup svinja Cene svinja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čista parcela bez korova je važan preduslov za kvalitetan rod. Prisustvo semena korova se na otkupnim mestima pri prijemu ne utvrđuje posebno, već se izražava kao ukupan sadržaj nečistoća. Pšenica je specifična kultura u kojoj je njihovo pr... Više [+]