Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjarstvo
  • 03.02.2017. 10:00

Vakcinacija protiv kuge se ukida do juna?

Srbija bi uskoro mogla da dobije dozvolu za izvoz svinjskog mesa i prerađevina u EU, ukoliko se realizuje ideja da se od aprila do juna ukine vakcinacija svinja protiv kuge.

Foto: agnormark / Big Stock Photo
  • 2.486
  • 646
  • 0

U poređenju sa podacima iz osamdesetih godina prošlog veka, u našoj zemlji trenutno ima oko 40% manje svinja, odnosno 3,2 miliona. Na to je, pored ostalih faktora, uticala i svinjska kuga. Uprkos mnogim najavama da će vakcinacija protiv te bolesti biti ukinuta, to se dosada nije desilo. Međutim, kako prenosi RTS nadležni tvrde da bi to moglo da se dogodi, i to već na proleće. Ako tako bude, Srbija bi uskoro mogla da dobije i dozvolu za izvoz svinjskog mesa i prerađevina u Evropsku uniju.

Svinjari se nadaju ukidanju vakcinacije

Iako je poslednji slučaj svinjske kuge registrovan u Sremu pre sedam godina, svinjari i dalje redovno vakcinišu svoje životinje. Milivoje Šobić, iz sela Drenovac, kod Šapca, koji ima 300 tovljenika, kaže da je država isto govorila i pre šest meseci, a rok za ukidanje vakcinacije stalno produžava. Kako tvrdi, vakcinisanje svinja protiv kuge je obavezno i to se strogo prati. Šobić se nada da će ovo biti poslednja vakcinacija, odnosno da će ta mera biti stvarno ukinuta.

Pre ukidanja neophodna vakcinacija celog zapata

Da li će i kada biti prekinuta vakcinacija biće odlučeno na osnovu analize i procene rizika od ponovnog javljanja virusa. Direktor Uprave za veterinu Nenad Petrović objašnjava da je cilj da se pre ukidanja i zaustavljanja vakcinacije sprovede vakcinacija kompletnog zapata. Kako se procenjuje, ako se vakcinacija protiv klasične svinjske kuge obavi na 85 - 90% zapata, bili bi stvoreni preduslovi da počne druga faza, odnosno da se mera vakcinacija potpuno ukine. Petrović kaže da se trenutno kontrolišu i divlje svinje.

Nedimović: Ideja da se vakcinacija prekine između aprila i juna

Postoji ideja da se vakcinacija svinja protiv kuge prekine u periodu od aprila do juna, te da se uđe u proces monitoringa posle kojeg bi Srbija bila proglašena zemljom bez klasične svinjske kuge, rekao je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije Branislav Nedimović. Kako je naglasio, u trgovini sa državama Evropske unije naša zemlja ima ozbiljne probleme sa svežim svinjskim mesom, ali i sa mesom koje se prerađuje na temperaturi nižoj od 72 ºC.

Prerađevine od suvog mesa naša izvozna šansa

Nenad Budimović iz Udruženja za stočarstvo, pri Privrednoj komori Srbije, ističe da izvoz živih svinja, u vreme hiperprodukcije svinjskog mesa u Evropi, nije ono o čemu bi trebalo razmišljati. On dodaje bi naši izvozni aduti, na zahtevnom EU tržištu, mogli da budu fruškogorka čajna kobasica, kulen, suvo meso, pršut i drugi mesni proizvodi koji su vrlo specifični i imaju visoku vrednost.

Kontrola potrebna i posle ukidanja vakcinacije

Do konačne odluke o ukidanju te zaštitne mere, nadležni pozivaju vlasnike da i dalje vakcinišu svinje, kako bi se izbegao scenario iz susedne Hrvatske, koja je naglo prekinula vakcinaciju, pa je za godinu ili dve imala nekoliko novih žarišta. Da se to ne bi dogodilo i kod nas, svi upućeni složni su u vezi sa tim da će prisustvo ovog virusa morati strogo da se kontroliše i nakon eventualnog prekida vakcinacije.

Izvor: RTS

Foto: agnormark / Big Stock Photo


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Svinje Svinjarstvo Stočarstvo Bolest Nenad Petrović Svinjska kuga Nenad Budimović Lečenje Privredna komora Srbije Meso Veterinarstvo Vakcinacija Ministarstvo poljoprivrede Izvoz Branislav Nedimović Uprava za veterinu Milivoj Šobić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.