• Svinjska kuga
  • 23.07.2019. 17:00

Vakcinacija protiv svinjske kuge ukida se od 01. oktobra

Do kraja nedelje trebalo bi da bude objavljen pravilnik koji definiše u kojim delovima Srbije će biti ukinuta vakcinacija, a na kojim lokacijama ta mera ostaje i dalje na snazi.

Foto: Bigstockphoto/evr
  • 111
  • 18
  • 0

Od 01. oktobra 2019. godine, država će ukinuti vakcinaciju protiv kuge svinja (KKS), potvrdilo je i ministarstvo poljoprivrede.

Do kraja nedelje trebalo bi da bude objavljen pravilnik koji definiše u kojim delovima Srbije će biti ukinuta vakcinacija, a na kojim lokacijama ta mera ostaje i dalje na snazi, navodi RTV.

Ova mera Ministarstva poljoprivrede trebalo bi da utiče da se Srbiji odobri izvoz svinjskog mesa u Evropsku uniju.

Srbija u EU može da izvozi termički obrađene proizvode

Srbija u ovom momentu može jedino da izvozi u države Unije, proizvode napravljene od svinjskog mesa, a koji su prošli određenu vrstu termičke obrade.

Kada je reč o ranije najavljenom izvozu junetine, prvi kontigenti iz srpskih klanica trebalo bi da krenu za Tursku u toku narednih desetak dana.

U našu zemlju trebalo bi da doputuje uskoro i delegacija iz Egipta kako bi pregovarala sa nadležnima o uslovima pod kojima može da se izvozi srpska govedina na to tržište.


Izvori

RTV


Tagovi

Svinjska kuga Izvoz junetine Delegacija iz Egipta Tržište EU Srpska govedina


Autorka

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.