Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pevanje kravama
  • 07.07.2019. 19:00

Veterinar Alfonso Kamasa leči krave pevajući im operu

Veterinar Alfonso Kamasa (Alfonso Camassa) ozbiljno shvata svoj jedinstveni pristup veterinarskom lečenju, pa svake nedelje trenira s profesionalnim operskim trenerom.

Foto: BBC/screenshot
  • 113
  • 33
  • 0

Istraživači Univerziteta Lester su još 2001. godine utvrdili da određene pesme i melodije utiču na proizvodnju mleka. Prethodna istraživanja su pokazala da postoji pozitivna povezanost između puštanja muzike kravama i smanjenog nivoa stresa kod krava. U oba slučaja su ispitivane krave holštajn-frizijske rase.

Stres između ostalog sprečava izlučivanje hormona oksitocina, koji je odgovoran za otpuštanje mleka iz vimena. Zato se stres mora smanjiti što je više moguće. Krave kojima se pušta muzika, prema istraživanju iz 2001. proizvode do 3% više mleka od onih koje su izložene samo svakodnevnim zvucima iz štale. 3% nije malo, posebno ako se uzme u obzir činjenica da se pri povećanju od samo 1% ostvaruju značajni ekonomski dobici.

Toplotni stres kod krava - kako im pomoći?!

Ipak, jeste li čuli da se muzikom krave i leče? Zna to veterinar Alfonso Kamasa (Alfonso Camassa) iz Hemšir (Hampshirea) u Engleskoj koji ozbiljno shvata svoj jedinstveni pristup veterinarskom lečenju, pa svake nedelje trenira s profesionalnim operskim trenerom, piše BBC. Lokalni farmeri kažu kako su impresionirani i zabavljeni, a da li ova "terapija" pomaže? 

Pogledajte u videoprilogu:


Izvori

BBC


Tagovi

Opera Krave Pevanje Alfonso Camassa Alfonso Kamasa


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]