Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 29.07.2022. 07:30

Visoka vlažnost sena, veći rizik od samozapaljenja

Na ovu pojavu osim sadržaja vlage utiče veličina stogova i bala, kao i njihov oblik, ali i nedostatak ventilacije.

Foto: Depositphotos/grigvovan
  • 155
  • 54
  • 0

Spremanje sena je neophodno za sve uzgajivače stoke, ali i za baštovane koji ga koriste za malčiranje. To ni malo nije jednostavan i lagan posao. A ni jeftin, s obzirom na troškove goriva ako ga radite mašinski. 

Osim toga, potreban je oprez, ako želimo da ga sačuvamo tokom zime. Usled visokih temperatura, može doći do požara zbog samozapaljenja ili pojave iskri i drugih uzroka.

Važnost sadržaja vlage

Iskusni proizvođači znaju kolika je važnost sadržaja vlage u travnatoj masi. Nije dobro kada se presuši ili kada je sadržaj previsok. Kada se seno presuši ono postaje grubo, krto, stoka ga nerado jede, a sadržaj hranljivih materija je smanjen zbog intenzivnog opadanja i lomljena listova.

Morate znati koliki je sadržaj vlage (Foto: R.Vojnović)

S druge strane, prevelika količina vlage može dovesti do pojave truljenja, a procesi koji se dešavaju unutar stogova i bala mogu razviti veoma visoku temperaturu.

Vlaga omogućava gljivicama i bakterijama da se neometano razvijaju i brzo povećavaju brojnost. Zbog njihove aktivnosti i trošenja hranljivih materija razvija se visoka temperatura i u toku od šest sedmica može doći do samozapaljenja.

Seno treba biti dobro osušeno, a tokom skladištenja se redovno proverava njegovo stanje. Po izgledu i mirisu možemo zaključiti kakvo je ono. Ne sme da ima znakove prisustva plesni ili karakterističan miris. Isto tako sladunjav, karamelni miris ukazuje da se masa zagreva.

Zaštitite seno od kiše (Foto: M.C.Celić)

Više vlage, brže zagrevanje

Od količine vlage zavisi brzina zagrevanja. Tako će se travnata masa koja sadrži 15 odsto vlage zagrejati za najviše sedmicu dana, ali neće dostići vrednosti koje bi rezultirale požarom. Sadržaj preko 20 odsto je problematičan, jer može izazvati samozapaljenje.

Veliki stogovi sena su izloženiji, kao i velike bale.

Veliki stogovi su ugroženiji (Foto: Depositphotos/illyuziya@mail.ru)

Kod manjih je bolje provetravanje, pod uslovom da nisu zbijene jedna pored druge što onemogućava ventilaciju. Takođe, manja je zbijenost unutar same bale. Postotak vlage unutar njih može biti veći.

Kod velikih se kreće od 12 do 16 odsto, ako ih želimo uskladištiti na duže vreme. Neophodno je tokom skladištenja proveravati vlažnost i temperaturu njihove unutrašnjosti.


Tagovi

Požar Sadržaj vlage Stočna hrana Samozapaljenje sena Seno Vlaga u senu


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.