Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacionalna izložba stoke 2018
  • 19.05.2018. 16:00

Vlajko Jovešić: Il de frans iz Srbije može da parira francuskom

Vlajko Jovešić iz Bačkog Novog Sela ima ovna šampiona, koji je dobijen veštačkom oplodnjom, zahvaljujući semenu najboljih ovnova iz Francuske.

Foto: Vedran Stapić
  • 3.240
  • 281
  • 0

Vlajko Jovešić iz Bačkog Novog Sela, opština Bač, po šesti put na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu izlaže svoje il de frans ovce. Ove godine su njegov ovan i kolekcija ovaca poneli šampionsku titulu. Ovan je ponovio uspeh od prošle godine, koji dokazuje i na drugim izložbama, a Vlajko u svom vlasništvu ima još tri zlatne medalje i jednu srebrnu.

"Kada je reč o ovogodišnjoj Nacionalnoj izložbi stoke, u ovčarstvu je jako velika konkurencija, posebno kada je reč o il de frans rasi. Smatram da sam uspeo da trijumfujem upravo zbog velike ljubavi prema poslu, jer mu poklanjam veliku pažnju. Volim ovce i ne bih mogao da zamislim život da ih više ne držim. One su deo porodice", kaže Vlajko. 

Il de frans - najbolja francuska tovna rasa

Il de frans je najbolja francuska tovna rasa, koja jako brzo napreduje, kaže ovaj ovčar. To su dobre majke, koje "kao od šale" othrane po dvoje jagnjadi. Jagnji se više od proseka - od 13 ovaca, Vlajko je dobio 28 jagnjadi, od toga je jedna imala jedno jagnje, a tri trojke.

"Naravno, sve zavisi i od ishrane, a ja se trudim da ih hranim dobro. Pravim sam koncentrat, jer imam svoju mešaonu, kao i lucerke, u izobilju", kaže Jovešić.

Uzgajivači iz Srbije mogu da pariraju Francuzima

Dodaje da se genetika u odnosu na pre 10 godina mnogo promenila na bolje, a da je to potvrdio i predsednik ovčara za Pariz i 200 km okoline, koji je bio u poseti. Kako kaže Jovešić, gost je istakao da bi današnje kolekcije mogle da pariraju onima u Francuskoj. Postoji i razlog za to.

"Ova kvalitetna grla smo dobili veštačkom oplodnjom, zahvaljujući doktoru veterine Aleksandru Milovanoviću iz Naučnog institut za veterinarstvo Novi Sad, koji donosi seme od najboljih ovnova iz Francuske i obavlja veštačku oplodnju. Moja ovca je u prvoj oplodnji dobila ovna šampiona", otkriva Vlajko.

Jefitnija veštačka oplodnja od uvoza ovaca

Napominje i da je trošak za veštačku oplodnju 20 evra po ovci, dok je za uvoz kvalitetnog ovna neophodno izdvojiti od 2.00 do 3.000 evra. Tržište u Srbiji ocenjuje kao dobro, a cenom je prezadovoljan, Ovce uzgaja za prilod i klanje. 


Foto prilog


Tagovi

Il de frans Ovce Vlajko Jovešić Poljoprivredni sajam 2018 Aleksandar Milovanović Veštačka oplodnja


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner