Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rabadžije u jugozapadnoj Srbiji
  • 11.05.2017. 12:15

Volovi na nadgrobnom spomeniku

Nadgrobni spomenik u Štikovu kod Nove Varoši, na koji je ugrađena fotografija rabadžije sa parom svojih volova, jeste neobičan, ali nije jedini u selima Starog Vlaha, gde se domaćin i danas ceni po tome kakva mu je stoka.

Foto: Željko Dulanović
  • 4.803
  • 494
  • 0

Na nadgrobni spomenik koji je sebi i supruzi Radojki (84) podigao za života, rabadžija Đurđe Vjetrović (74) iz Štitkova kod Nove Varoši ugradio je i fotografiju u boji, na kojoj je sa parom svojih volova, Jablanom i Golubom.

Nadgrobni beleg u Vjetrovića groblju na padinama Čemernice jeste neobičan, ali nije jedini u selima Sarog Vlaha. Ima ih nekoliko sličnih, a prvi je podignut u Drmanovićima na Zlataru, na grobu pokojnog rabadžije Milomira-Mila Grbovića.

Žal za mladost

Đurđe kaže da će žaliti dok je živ što je prodao volove i ostavio rabadžiluk, ali napominje da je morao, jer ga je savladala starost:

"Više nisam okretan i hitar kao nekada. Iz te tuge sebi sam na spomenik i stavio sliku na kojoj sam sa Jablanom i Golubom, da me i na onom svetu podseća kroz šta smo sve skupa prošli radeći za hleb u planinskim vrletima. A pozivi da zapregom orem brazde ili izvlačim drva i građu iz jaruga i dubodolina, stizali su sa svih strana".

Jablan, Golub i Đurđe delili su i dobro i zlo

Volovi se paze kao ukućani

U vrletima jugozapadne Srbije, rabadžiluk se uči od malena, a priča o neobičnim spomenicima rabadžijama je priča o seoskim domaćinima starog kova koji na volove i drugi mal jednako dobro paze kao i na ukućane.

"Za pedesetak godina, koliko sam svoj čovek, promenio sam 15 pari volova i sve sam ih gledao bolje nego sebe. Za mene i moju Radojku je moglo da nema hleba, ali njima nije smelo da fali hrane. A oni su se svojski tudili da mi poslušnošću i radom uzvrate ljubav. Zbog toga verovatno i nisam nikada pristao da ih menjam za traktor. I danas u štali imam dve krave, ali su mi slaba uteha", priča Vjetrović.

Najbolji volovi u selu

Đurđe je imao svega osam godina kada ga je otac prvi put poveo u šumu da volovskom zapregom izvlače drva za ogrev. I tada je kaže, zavoleo rabadžiluk i rogatu marvu. U kraju gde se domaćin ceni po tome kakva mu je stoka, Đurđe je uvek bio na glasu, a njegovi volovi najbolji u selu. "Jablana i Goluba sam prodao 2011. i to mi je jedan od najtežih dana u životu, jer smo pune tri godine delili i dobro i zlo. Bili su blizanci, jaki i spretni, a bili su i pameniji od većine ljudi koje znam. Takva volove svaki domaćin i rabadžija samo može da poželi. Slušali smo se i pazili, a zaradili smo i lepih para u nadnici", kaže ostareli rabadžija iz Štitkova.

Sinovi na očev spomenik uklesali Baljca i Šaronju

Milomir-Mile Grbović (73) koji je penziju stekao rabadžijajući po šumama Zlatara, od pre deset godina ore samo nebeske njive. Mermerni spomenik na koji su uklesani Baljac i Šaronja uhvaćeni u jaram, Milu su nakon smrti 2006. podigli sinovi.

Grozdimir Grbović pomaže u rabadžiluku ocu Milu

Mile Grbović je počeo samostalno da rabadžija i zarađuje sa svega 11 godina života. Otac mu je stradao u ratu, pa je kao golobradi momčić morao da preuzme brigu o porodici.

"Rabadžijao je do poslednjeg dana života, a volovi Baljo i Šarga, kako im je tepao, bili su mu omiljeni. Otac Mile je u svoje vreme bio jedini profesionalni rabadžija u celoj Srbiji, a i u Zemljoradničkog zadruzi gde je stekao penziju, ceo radni vek je radio sa zapregom. A za rabadžiluk je živeo. Ni jedan posao sa zapregom mu nije bio težak, a volove je čuvao bolje nego sebe. Zbog toga je nekako i bilo logično da se i Baljac i Šaronja nađu na mermernom spomeniku, koji smo mu podigli na seoskom groblju", kaže Milov sin, šumar Grozdimir-Grole Grbović.

Foto: Željko Dulanović


Tagovi

Rabadžija Volovi Čemernica Zlatar Stari Vlah Jugozapadna Srbija Štikovo Nova Varoš Nadgrobni spomenik


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u