Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena svinja
  • 22.04.2021. 10:00

"Vraća" se cena svinja na stari nivo?

Sve je poskupelo, cena stočne hrane je skuplja i do 30 odsto pa ni sa višom cenom žive vage svinja od 165 dinara ne pokrivamo troškove proizvodnje, rekao je predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić.

Foto: Bigstock/grigorenko
  • 1.972
  • 452
  • 0

Svinjsko meso će ovih dana u prodavnicama poskupeti za oko 20 odsto, jer je porasla cena žive vage, pa ga klaničari umesto po 120 dinara po kilogramu plaćaju po 165 dinara, najavljuju trgovci.

Predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić rekao je za Betu da meso ne poskupljuje, već se "cena vraća na nivo od pre više meseci".

"Sve je poskupelo, cena stočne hrane je skuplja i do 30 odsto pa ni sa višom cenom žive vage svinja od 165 dinara ne pokrivamo troškove proizvodnje i nadamo se da će ići još gore", rekao je Erić za ovu agenciju.

Rast zahvaljujući robnim rezervama

Prema njegovom mišljenju cena svinjetine počela je da se vraća na prethodni nivo zbog toga što je sa robnim rezervama dogovorena isporuka velikog broja tovljenika u razmeni za kukuruz, zbog čega je povećana tražnja.

Najave: Rebalans budžeta, isplate subvencija stočarima, izmena zakona o PIO

Kako je navedeno u ranijem saopštenju Ministarstva poljoprivrede formirana je Radna grupa koja je i zvanično pokrenula proceduru za povlačenje 15.000 tovnih svinja od odgajivača koji imaju ugovornu obavezu sa Direkcijom. Uzimajući u obzir cenu od oko 160 dinara po kilogramu svinjskog mesa, vrednost navedene državne intervencije je oko 250 miliona dinara.

Kako se navodi na sajtu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije, trenutno za prasad od 16 do 25 kilograma plaća se od 180 dinara u Nišavskom okrugu do 250 za kilogram u Zaječarskom. Tovljenici od 80 do 120 kg prodaju se od 115 dinara u Mačvanskom i Severnobačkom okrugu do 180 dinara za kilogram u Moravičkom. Tovljenici preko 120 kilograma mogu se naći od 110 u Nišavskom do 145 dinara po kilogramu u Šumadijskom okrugu.


Tagovi

Cena svinja Svinjsko meso Zoran Erić Robne rezerve Tovljenici Prasad


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...