Porodica Pejčić iz Čortanovaca, uz mleko, proizvodi i kravlji sir izuzetnog kvaliteta: sitni, topljeni, rolovani, a nov proizvod im je paprika u pavlaci. Cena sira kreće se od 350 dinara za kilogram sitnog sira, pa do 1.000 dinara za rolovani sir.
Porodica Pejčić iz Čortanovaca, uz mleko, proizvodi i kravlji sir izuzetnog kvaliteta: sitni, topljeni, rolovani, a nov proizvod im je paprika u pavlaci. Počeli su devedesetih godina sa desetak krava i sa proizvodnjom mleka, a danas imaju 28 holštajn frizijskih grla.
Nakon bombardovanja, Pejčići su izgubili tržište u Novom Sadu, zbog porušenih mostova. Za proizvodnju sira definitivno se odlučuju nakon 2011. godine, kada je pala cena mleka. Ovaj visokokvalitetan, punomasan, domaći sir proizvodi se u objektu koji ispunjava sve higijenske uslove. Plasman na veliko još nije realizovan, a cena sira se kreće od 350 dinara za kilogram sitnog sira, pa do 1.000 dinara za rolovani sir.
"Cena sira se određuje u odnosu na potrebnu kolčinu mleka. Za neki sir je potrebno pet litara, a za neki 20 litara. Naravno, računa se i uložen rad", objašnjava Radivoj Pejčić.
Radivoj dodaje da kvalitet sira zavisi od mleka, koje mora da bude ekstra kvaliteta, ali i od njive i hrane istog takvog kvaliteta. On za ishranu svojih grla koristi silažu, soju, suncokretovu sačmu, stočno brašno, kukuruz, stočni grašak i lucerku.
Sebe smatra usprešnim farmerom, jer je počeo sa prodajom steonih junica. Cena se ovde kreće od 1.300 do 1.700 evra po jednoj. Novac dobija i iz državnih subvencija, ali smatra da je najveći problem u odnosu države i poljoprivrednika to što oni i njihovi proizvodi nisu zaštićeni.
Foto: Print Screen / You Tube
Tagovi
Autorka
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/