Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlekarstvo
  • 23.01.2017. 16:00

Vrhunski sir iz Čortanovaca

Porodica Pejčić iz Čortanovaca, uz mleko, proizvodi i kravlji sir izuzetnog kvaliteta: sitni, topljeni, rolovani, a nov proizvod im je paprika u pavlaci. Cena sira kreće se od 350 dinara za kilogram sitnog sira, pa do 1.000 dinara za rolovani sir.

Foto: Print Screen / You Tube
  • 2.152
  • 86
  • 0

Porodica Pejčić iz Čortanovaca, uz mleko, proizvodi i kravlji sir izuzetnog kvaliteta: sitni, topljeni, rolovani, a nov proizvod im je paprika u pavlaci. Počeli su devedesetih godina sa desetak krava i sa proizvodnjom mleka, a danas imaju 28 holštajn frizijskih grla.

Cenu sira diktira količina utrošenog mleka

Nakon bombardovanja, Pejčići su izgubili tržište u Novom Sadu, zbog porušenih mostova. Za proizvodnju sira definitivno se odlučuju nakon 2011. godine, kada je pala cena mleka. Ovaj visokokvalitetan, punomasan, domaći sir proizvodi se u objektu koji ispunjava sve higijenske uslove. Plasman na veliko još nije realizovan, a cena sira se kreće od 350 dinara za kilogram sitnog sira, pa do 1.000 dinara za rolovani sir.

"Cena sira se određuje u odnosu na potrebnu kolčinu mleka. Za neki sir je potrebno pet litara, a za neki 20 litara. Naravno, računa se i uložen rad", objašnjava Radivoj Pejčić.

Izuzetno važna ishrana krava

Radivoj dodaje da kvalitet sira zavisi od mleka, koje mora da bude ekstra kvaliteta, ali i od njive i hrane istog takvog kvaliteta. On za ishranu svojih grla koristi silažu, soju, suncokretovu sačmu, stočno brašno, kukuruz, stočni grašak i lucerku.

Sebe smatra usprešnim farmerom, jer je počeo sa prodajom steonih junica. Cena se ovde kreće od 1.300 do 1.700 evra po jednoj. Novac dobija i iz državnih subvencija, ali smatra da je najveći problem u odnosu države i poljoprivrednika to što oni i njihovi proizvodi nisu zaštićeni.

Foto: Print Screen / You Tube


Tagovi

Sir Čortanovci Pejčić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner