Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU tržište
  • 21.09.2021. 19:00

Za izvoz na zahtevno EU tržište važno poštovati pravila

Kako bi obezbedila visok nivo zdravlja i dobrobiti životinja, kao i zdravlja bilja, EU primenjuje povezane mere koje se odnose na čitav lanac proizvodnje, prerade i distribucije hrane, sve do krajnjih potrošača.

Foto: Depositphotos/muntenesa.gmail.com
  • 145
  • 28
  • 0

Cilj Poglavlja 12 jeste implementacija evropskih standarda u svakoj državi članici, kako bi poljoprivredni proizvodi mogli da se plasiraju na veliko zajedničko tržište. Obavezno je zadovoljiti higijenske standarde radi zaštite potrošača, unaprediti objekte za proizvodnju i preradu mesa, poboljšati uzgoj na farmama.

O ovoj temi razgovaralo se na radionici, u okviru 88. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, koju je vodio predstavnik Generalnog direktorata za zdravlje i bezbednost hrane Evropske komisije Vensan Oben.

Maksić: Iskustva EU nam mnogo pomažu

Ispred ministarstva poljoprivrede Republike Srbije govorio je Dejan Maksić, pre svega o tesnoj saradnji sa ovim direktoratom.

"Njihova iskustva nama su posebno dragocena zbog faze u kojoj se sada nalazimo, a to je ispunjavanje neophodnih mera", rekao je Maksić, dodajući da se prva mera odnosi na zakonodavni okvir, drugo je priprema kriznog i sankcionog plana i strategije za klasičnu kugu svinja dok se treća mera odnosi na kategorizaciju objekata.

Ukinuta vakcinacija protiv klasične kuge svinja

Napominje da su sve tri mere povezane i da ne mogu jedna bez druge.

"Objekti su nam polazna tačka i postoje odgovarajući instrumenti kojim bi se ispunili EU uslovi", komentariše Maksić.

Poštovanje pravila

Menadžer projekta Delegacija EU u Srbiji Andrej Papić dodao je da u procesu prilagođavanja Srbije evropskom zakonodavstvu, dobijamo pomoć od EU.

"Proces prilagođavanja veoma je kompleksan. Politika EU u ovim oblastima takođe evoluira u pravcu održivije upotrebe resursa, i to je jedan od zadataka koji stoji i pred našim poljoprivrednicima", rekao je Papić.

Međutim, ono što brine EU jeste preuzimanje odgovornosti zemalja članica, poručio je Oben, ispred EK.

"Među brojnim obavezama koje moraju da se ispune u narednom periodu, kao najvažnija izdvaja se implementacija EU zakonodavstva u domaće zakone", ukazao je on, slikovito dodajući da ako hoćete da budete član nekog kluba, moraćete onda i da poštujete pravila istog.

Nema spuštanja kriterijuma

Glavni izazovi kandidata sa kojima se suočavaju su veoma kratki vremenski rokovi da se ispune svi neophodni zahtevi, tačnije samo par godina dok je taj proces u EU trajao nekih 50 godina. Takođe, prema rečima Obena, veoma je važno razmišljati kao da ste već zemlja članica i ako još uvek to niste.

"Vi imate sreće što su čak dve zemlje EU, bivše jugoslovenske republike, pa možete videti sa njima kako su rešavali te probleme, povezati se sa ljudima, čuti njihova iskustva", savetuje.

Aleksandar Bogićević: Treba više da radimo na brendiranju naših proizvoda

U EU to je sve regulisano na visokom nivou i kako kaže, oni ne spuštaju svoje kriterijume ni zbog jedne zemlje članice, ali to je rezultat istorije dugogodišnjeg rada, napomenuo je Papić. Poteškoća je to što zaista veliki broj zakona mora biti uključen u domaću legislativu i zakonodavstva.

"Stroga pravila, koja se tiču obrade hrane, konkretno u proizvodnji mesa, kod nas su uspostavljena još 1964. godine."

Veće kontrole

Kao primer ističe da identifikacija goveda i njihovog kretanja nije problem za Srbiju, ali jeste nešto kod čega su zapele neke druge zemlje kandidati. Smatra da se mora uspostaviti zakonodavstvo najkasnije do dana pristupanja u EU, kako bi od tog momenta mogli da ga primenjujemo i u praksi. Potrebno je uspostaviti režim kontrole spoljnih granica.

"Ako je sve što dolazi iz inostranstva uvoz, onda je sve što odlazi u instranstvo izvoz, ali to će se sve promeniti danom pristupa", kaže Oben, dodajući da će tada to sve biti trgovina u okviru EU. Granice neće postojati, samo će se raditi kontrole na carini. Na primer, privatni veterinar ne može da izda sertifikat koji je potreban prilikom izvoza.

Ista pravila važe i u oblasti zdravlja bilja, odnosno, pre pristupa mora se zabraniti uvoz biljnih vrsta koja bi mogla sadržati potencijalne zaraze i bolesti, napomenuo je predstavnik EK, Oben. U EU smatraju da je veliki problem prilikom ispunjavanja pomenutih zahteva u industriji hrane za životinje, nastao zbog higijene, ali i same strukture objekata gde se ta hrana prerađuje.

"U svakom slučaju EU nudi tehničku i finansijsku pomoć kako bi se prevazišli problemi u pomenutom sektoru", poručio je za kraj Oben.


Tagovi

Izvoz Dejan Maksić Kontrole na carini Identifikacija goveda Klasična kuga svinja Andrej Papić Vensan Oben


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.


Partner