Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virusna oboljenja
  • 02.09.2017. 16:00

Zarazni ektim - bolest koza i ovaca

Zarazni ektim je izlečiva bolest, koja može da izazove gubitak kilaže kod ovaca i koza.

Foto: Armeis / Pixabay
  • 8.971
  • 129
  • 0

Zarazni ektim (Contagious pustular dermatitis) izaziva virus koji je veoma otporan na isušenje, ali ga brzo uništavaju temperature više od 55°C. Prvi slučajevi nastaju uvek sa proleća, kulminacija je u leto, a na jesen bolest nestaje sama od sebe.

Simptomi zaraznog ektima

Zarazni ektim širi se od životinje do životinje kontaktom. Inkubacija traje najviše deset dana, a potom se pojavljuje crvenilo (rozeola) u uglu usana. Ono se za 24 sata pretvara u papulu (čvorić), pa u vezikulu (kesicu), a potom za dan nastaje pustula (gnojnica), koja se za nekoliko dana raspadne i pokrije debelom krastom sivo smeđe boje.

Bolest ne prelazi sa koze na ovcu ili obrnuto!

Proces se može protegnuti na celu gubicu, nosna krila i očne kapke. Tkivo je otečeno, bolno i lako krvari. Sisanje i uzimanje hrane je otežano i poremećeno.

"Slične promene mogu nastati u međupapučnom prostoru i iznad koronarnog ruba. Ukoliko oboljenje zahvati sluzokožu usta i jezika, doći će najpre do bujanja epitela, a zatim do dubokih, ponekad i prostranih raspadanja tkiva (ulceracija) usled naknadne infekcije mikroorganizmima, koji se nalaze u ustima. Izuzetno, bolest može da se proširi na tvrdo nepce i grlo, pa i na sluzokožu creva i želudca", piše za PSSS dr Radosav Vujić.

Zarazni ektim je bolest mladih životinja, jaganjaca i jarića, ali mogu oboleti i životinje starije od godinu dana, ukoliko nisu ranije stekle imunitet.

Izlečiva bolest

Ozdravljenje se očekuje za 15 do 20 dana, ukoliko su u međuvremenu kraste otpale. Jedina posledica je gubitak kilaže, dok je smrtnost neznatna. Ona može da nastupi ukoliko dođe do promena na unutrašnjim organima.

Lečenje se obavlja skidanjem krasta i premazivanjem ranica tinkturom joda, kao i cinkvitaminskom masti. Poželjno je dati i antibiotike, da bi se sprečile sekundarne infekcije. Obolele životinje stvaraju imunitet, koji traje najmanje 28 meseci.

Foto: Armeis / Pixabay


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Contagious pustular dermatitis Ovce Koze Radosav Vujić Simptomi zaraznog ektima Lečenje zaraznog ektima


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.