Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trihineloza
  • 25.11.2017. 12:30

Zaštita od trihinele neophodna na vreme

U doba svinjokolja, u Srbiji veliki broj domaćinstava ima problema sa trihinelozom. Kako bi se ova bolest na vreme otkrila i sprečile njene posledice, neophodni su i obavezni veterinarski pregledi.

Foto: Michael Wunderli / Flickr, Mirjana Stepić
  • 1.002
  • 48
  • 0

Sezona svinjokolja je počela, a sa njom je povećana i opasnost od pojave trihineloze (Trichinella spiralis). Reč je o zonozi, parazitskom oboljenju, koje se prenosi sa životinja na ljude.

Trihineloza je izuzetno opasna bolest, jer onaj ko se zarazi prolazi kroz brojne faze širenja trihinela kroz organe, dok se ne zaustavi u mišićima ruku i nogu, učauri i tu ostane do trideset godina.

Tri faze bolesti

Najvažniji izvor ljudske zaraze u svetu je domaća svinja, ali su u Evropi glavnu ulogu u širenju epidemije tokom protekle tri decenije igrali konji i divlje svinje, odnosno meso od njih.

"Čovek se zarazi tako što pojede zaraženo meso svinje, najčešće, a svinje se zaraze na taj način što pojedu zaraženo meso pacova. Bolest je izuzetno opasna i protiče u tri faze. Prva faza je crevna faza, u kojoj su simptomi zaraženog čoveka takvi da dolazi do stomačnih tegoba, povraćanja i mučnine. Sledeća faza bolesti je izuzetno dramatična, jer tu dolazi do migracije larvi iz tankog creva u mišićna vlakna, pri čemu nastaje alergijska reakcija, koja se manifestuje otokom očnih kapaka, kao i otokom mišića lica, kao i vrlo visokom temperaturom od 40 do 41 stepen. Larve iz tankog creva odlaze u mišiće, gde nakon dva i po meseca dobijaju svoju opnu, nakon šest meseci ta opna počinje da kalcifikuje i tu te larve ostaju do dvadeset do trideset godina", ističe Svetlana Filimonović, doktor veterinarske medicine.

Teško otkrivanje dijagnoze

Infekcija kod ljudi se javlja nakon dospevanja larvi parazita u organizam. Rana klinička dijagnoza trihineloze je teška, jer nedostaju simptomi infekcije. Epidemiološka istraživanja pokazuju da i naknadne hronične forme bolesti ne doprinose lakom uspostavljanju dijagnoze, bez obzira na parametre, koji uključuju kliničke i laboratorijske nalaze.

Pregled svih kategorija nephodan

Da do svega toga ne bi došlo, oni koju konzumiraju meso, trebalo bi da izvrše trihinoskopske preglede mesa svih kategorija životinja.

Trihinoskopski pregledi najbolja preventiva

"Neophodno je izvršiti pregled svih kategorija svinja, od prasadi do krmača tovljenika na trihinelozu. Mesta za odlazak larvi trihinele su mišićni deo korena dijafragme, međurebarni mišići, mišići korena jezika i grkljan. Ono što se najčešće donosi na pregled, to je koren dijafragme preko koga se vrši pregled donetog uzorka. Pregled se vrši metodom kompresije i metodom digestije, na uzorku se prepoznaju larve, čime se meso proglašava neupotrebljivim", kaže doktorka Filimonović.

Veterinarski pregled smatra se veoma pouzdanom metodom, kao i efikasnim načinom zaštite od ove bolesti. Cena ovog pregleda, u zavisnosti od veterinarskih ambulanti, najčešće iznosi od 300 do 500 dinara.

Foto: Michael Wunderli / Flickr, Mirjana Stepić


Tagovi

Stočarstvo Uzgoj Svinja Prasići Krmače Trihineloza Pregled Veterina Zaštita


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić