• Kljucanje jaja
  • 07.02.2019. 16:00

Zašto kokoške kljucaju i jedu jaja?

Nedostaje im kalcijuma, D vitamina, proteina? Kako ih sprečiti, pročitajte u tekstu.

Foto: Bigstockphoto/OlyaTropinina
  • 3.911
  • 379
  • 0

Nedavno nam se javio čitalac s pitanjem: Kako sprečiti kokoške da kljucaju jaja. Ovo je jedna od top tema koje zanimaju uzgajivače koka nosilja. 

Više je razloga zašto kokoške to rade. Jedan od njih je da je kokoška možda sasvim slučajno razbila jaje, kandžom ili se otkotrljalo i razbilo. Ona će u tom slučaju probati jesti jaje, i u slučaju da joj se svidi, idući put će ga sama razbiti. Druge će kokoške videti šta ona radi pa i same pokušati isto. 

Drugi razlog je nedostatak kalcijuma i proteina zbog čega će kokoške instinktivno kljucati jaja.

Kalcijum je jako važan u ishrani kokošaka

Prvo se pobrinite da vaše kokoške dobiju adekvatnu i uravnoteženu ishranu, s mnogo proteina i kalcijuma, koji pomaže u stvaranju čvrste ljuske jajeta koju će teško probiti. 

Zbog nedostatka kalcijuma kokoške čak mogu sneti meka jaja te jaja bez ljuske. Zato je preporučljivo da kalcijum bude dostupan živini i izvan smese za ishranu. Njegova apsorpcija jedna je od najbržih od svih elemenata u metabolizmu. Kod starije peradi dolazi do lošijeg kvaliteta ljuske jajeta jer je kod njih oslabljena resorpcija kalcijuma pa ga je potrebno davati u većim količinama. 

Zašto moje kokoške ne nose jaja?

Dakle, u poljoprivrednoj apoteci možete kupiti krmnu smesu, odnosno mineralnu mešavinu s većom koncentracijom kalcijuma (kalcijum karbonat ili stočna kreda) i ponuditi je kokoškama u posebnoj hranilici. Na tržištu postoje i mlevene školjke kamenca koje se dodaju u hranu kokoškama nosiljama. Školjke su lagane pa se čestice izdvajaju iz ostale hrane. U želucu kokošaka se duže zadržavaju pa se kalcijum polagano apsorbuje u organizam. 

Nadoknadite D vitamin i proteine 

Uz sve ovo, razlog može biti i nedostatak D vitamina koji igra važnu ulogu u apsorpciji minerala. Ovaj je problem često izražen zimi pa svojim kokoškama osigurajte dovoljno dnevnog svetla ili u kokošinjac postavite UV lampu. 

U slučaju da im nedostaje proteina, ponudite im smesu s jačom koncentracijom proteina.  Stariji su ranijih godina, često znali pri klanju drugih životinja, baciti iznutrice i druge otpatke čime su kokoške nadoknađivale potrebu za proteinima. U slučaju da su kokoške u slobodnom uzgoju, one će potrebu za proteinima i kalcijumom pronaći napolju, kljucajući travu, zemlju, crviće. 

Zašto zima kokama "krade" jaja?

Prevarite kokoške trikovima

Osim pravilne ishrane, pokušajte i s trikovima kojima ćete prevariti kokoške kako bi prestale kljucati jaja, dok kalcijum kog ste im dali u hranu ne počne delovati. 

Od brašna i soli (1:1), uz dodatak vode napravite testo i oblikujte ga u jaje, neka bude što vernije. Kada se osuši i stvrdne, stavite ga u kokošinjac. Nakon što kokoške nekoliko puta bezuspešno budu kljucale lažno jaje, verojatno će se odviknuti od ove radnje. 

Postoji još jedan trik. Uzmite jaje, izdvojte iz njega belance i žumance, dobro operite i prosušite. Nakon toga ga pomoću šprica napunite sadržajem koji se kokoškama neće svideti - senfom, ljutom smesom ili sirćetom. Zatvorite rupice i ponudite kokoškama. 

Problematične koke izolujte ili napravite pregrade na kokošinjcu

Ako znate koje kokoške kljucaju jaja, izolujte ih na dve sedmice u poseban prostor, a za to će vreme već početi delovati kalcijum u ishrani. 

Pregrade možete napraviti i na kokošinjcu kako bi jaje, nakon što ga kokoška izleže, "skliznulo" u prostor predviđen za to jer tada ona neće moći doći do jajeta. 

Dakle, rešenja je više, a ono najvažnije je - osigurati kokoškama pravilnu ishranu. 


Tagovi

Kljucanje jaja Koke nosilje Nedostatak kalcijuma Nedostatak proteina Pravilna ishrana


Autorka

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi