Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje živine
  • 19.04.2022. 18:00

Zašto kokoške kljucaju jaja i kako ih od toga odviknuti?

Na prvom mestu kao uzrok ove pojave javlja se neadekvatna ishrana. Ali, postoje i drugi razlozi.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 3.430
  • 99
  • 0

Nije redak slučaj da u kokošijim gnezdima pronađemo napukla i razbijena jaja. Možda ćemo optužiti štetočine van kokošinjca za nastalu štetu, ali su često same kokoške glavni problem. Čim vidimo da je razbijeno, potrebno ga je ukloniti iz gnezda kako to ne bi primetio ostatak jata i tako sve počele da kljucaju.

Brojni su uzroci takvog ponašanja, a kada se naviknu na njega, teško ćemo ih odviknuti.

Neophodna je izbalansirana hrana

Na prvom mestu kao uzrok ove pojave javlja se neadekvatna ishrana. Mali sadržaj proteina, nedostatk minerala i vitamina, posebno kalcijuma i vitamina D, mogu se nadomestiti u ishrani.

U hrani za nosilje ne sme da bude manje od 16 odsto proteina što se reguliše izbalansiranim obrocima.

Kalcijum je neophodan za formiranje ljuske i nosenje jaja, čvrstinu kostiju i druge procese u organizmu. Kada ga nema dovoljno, najjednostavniji način će biti da ga pronađu kljucanjem ljuske jaja. Osim izbalansirane ishrane, potrebno je obezbediti pesak bogat kalcijumom, kredu. Mogu se dodati i ljuske jaja, ali one moraju biti termički obrađene u rerni kako ne bi došlo do razvoja salmonele. Ipak, ovu praksu treba izbegavati.

Neadekvatni uslovi smeštaja

Do pojave kljucanja jaja može doći kada kokoške držimo u lošim uslovima. Prepuni kokošinjci, dugotrajan boravak u zatvorenom prostoru i nemogućnost čeprkanja i kretanja po travi deluju razdražujuće na njih. Loši temperaturni uslovi i osvetljenost objekta će dodatno pogoršati situaciju. Potrebna im je prigušena svetlost da i u mraku mogu da se kreću.

Koke vole da budu napolju i da čeprkaju (Foto: Depositphotos/gorielov)

Gnezda ne smeju da budu gusto poređana, jedno do drugog, ili postavljena previsoko.

Kako bi sprečili slučajno razbijanje jaja i tako otvorili put razvijanju navike kljucanja potrebno je da gnezdo ispunimo mekanim materijalom. Za to će najbolje odgovarati slama, seno ili piljevina.

Razne metode odvikavanja

Najučinkovitija metoda koja sprečava ovu pojavu je postavljanje gnezda koja imaju nagib. Čim kokoška snese jaje, ono se otkotrlja u sabirnu kantu i ona nema kontakt sa njima. Ako to nije slučaj, tada ih treba sakupljati tri do četiri puta u toku dana. Gnezda mogu biti zamračena, jer ova živina slabije vidi u mraku.

Postoji još jedna metoda. Umesto pravih jaja u mesto za nošenje se stavi drveno koje će kljucati kako bi ga slomile. Na kraju će odustati i prestati sa ovom lošom navikom. Neke jedinke se mogu odviknuti stavljanjem senfa u prazna jaja ili koristiti neku drugu hranu intenzivnog ukusa.

U periodu zime, ali i leti, kokoškama je potreban vid zabave koja će ih odvratiti od ove prakse. Za njih se hrana kači na visinu ili kanap, različite hranilice ili boce koje se mogu kotrljati i da iz njih ispada hrana, a istovremeno zahtevaju aktivno učešće jedinki. Mogu biti korisne i plastične naočare za kokoške koje se postave na kljun, ali ih je teže pronaći u prodaji. One ih sprečavaju da vide ispred sebe.

Ponekad je neizbežno ukloniti iz jata kokošku koja se ne može odviknuti od ove štetne navike.


Tagovi

Jaja Proizvodnja jaja Kljucanje jaja Kokoške Uzgajanje kokoški Nedostatak kalcijuma Loša navika


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao