Profesor ovčarstva i kozarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu dr Ivan Pihler govori o trenutnoj situaciji na tržištu, kada je reč o ovčarstvu.
Sve brojniji uzgoj ovaca, uslovljava tržište, koje iako ograničeno, ostavlja prostor za plasman jagnjećeg mesa. Profesor ovčarstva i kozarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu dr Ivan Pihler kaže da je sve popularnije i kozarstvo, ali da ove grane treba razlikovati:
"To su dve totalno različite proizvodnje. Kod nas je ovčarstvo više vezano za proizvodnju mesa, dok je kozarstvo namenjeno proizvodnji mleka. U Evropi se nalazi oko 2% koza na svetu, ali proizvode oko 15% mleka. Ovce se praktično ne muzu, odnosno, broj muznih grla je jako mali. U Vojvodini samo nekoliko manjih mlekara otkupljuje ovčije mleko tokom proleća, i to samo oko 3.000 litara dnevno".
Međutim, tražnja za jagnjetinom je u blagom porastu. Pihler kaže da je verovatno došlo do edukacije domaćina, pa se vodi računa o raznovrsnosti mesa na trpezi, a došlo je i do izvoza jagnjećeg mesa za Bliski Istok.
Rasni sastav u Srbiji je takav da mnoštvo zapata čine autohotne, niskoproduktivne rase ovaca.
"Gro ovčarstva su činili različiti sojevi pramaneke, u Vojvodini posebno cigaja. Kroz vreme je došlo do široke populacije virtemberg ovaca u Srbiji. Ipak, to je bilo stihijski, a ne organizovano. Da je bilo drugačije, verovato bi se radilo oplemenjivanje različitim rasama, i u različitim proizvodnim pravcima. Virtemberg je odabran, jer ima veliku sposobnost aklimatizacije", objašnjava Pihler.
Ovo je dovelo do većeg broja jagnjadi i boljih tovnih osobina, Ipak, država daje subvencije za očuvanje genetskih resursa za umatičena grla uzgajana u čistoj rasi, pa su mnogi tu našli interes. S druge strane, napredak se može ostvariti i uzgajanjem većeg broja visoko prozvodnih grla, za veće količine kvalitetne jagnjetine za izvoz.
Više u prilogu, koji možete da pogledate ovde.
Foto: Print Screen / YouTube
Povezana stočna vrsta
Tagovi
Autorka
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/