• Uzgoj ovaca
  • 11.02.2018. 15:00

Zašto odabrati ovčarstvo?

Profesor ovčarstva i kozarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu dr Ivan Pihler govori o trenutnoj situaciji na tržištu, kada je reč o ovčarstvu.

  • 2.462
  • 254
  • 0

Sve brojniji uzgoj ovaca, uslovljava tržište, koje iako ograničeno, ostavlja prostor za plasman jagnjećeg mesa. Profesor ovčarstva i kozarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu dr Ivan Pihler kaže da je sve popularnije i kozarstvo, ali da ove grane treba razlikovati:

"To su dve totalno različite proizvodnje. Kod nas je ovčarstvo više vezano za proizvodnju mesa, dok je kozarstvo namenjeno proizvodnji mleka. U Evropi se nalazi oko 2% koza na svetu, ali proizvode oko 15% mleka. Ovce se praktično ne muzu, odnosno, broj muznih grla je jako mali. U Vojvodini samo nekoliko manjih mlekara otkupljuje ovčije mleko tokom proleća, i to samo oko 3.000 litara dnevno".

Međutim, tražnja za jagnjetinom je u blagom porastu. Pihler kaže da je verovatno došlo do edukacije domaćina, pa se vodi računa o raznovrsnosti mesa na trpezi, a došlo je i do izvoza jagnjećeg mesa za Bliski Istok.

Oplemenjivanje virtemberg rasom

Rasni sastav u Srbiji je takav da mnoštvo zapata čine autohotne, niskoproduktivne rase ovaca.

"Gro ovčarstva su činili različiti sojevi pramaneke, u Vojvodini posebno cigaja. Kroz vreme je došlo do široke populacije virtemberg ovaca u Srbiji. Ipak, to je bilo stihijski, a ne organizovano. Da je bilo drugačije, verovato bi se radilo oplemenjivanje različitim rasama,  i u različitim proizvodnim pravcima. Virtemberg je odabran, jer ima veliku sposobnost aklimatizacije", objašnjava Pihler.

Ovo je dovelo do većeg broja jagnjadi i boljih tovnih osobina, Ipak, država daje subvencije za očuvanje genetskih resursa za umatičena grla uzgajana u čistoj rasi, pa su mnogi tu našli interes. S druge strane, napredak se može ostvariti i uzgajanjem većeg broja visoko prozvodnih grla, za veće količine kvalitetne jagnjetine za izvoz.

Više u prilogu, koji možete da pogledate ovde.

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Pročitaj više »

Tagovi

dr Ivan Pihler Ovčarstvo Kozarstvo Jagnjetina Virtmeberg Pramenka Cigaja Ovčije mleko


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner