• Mini krave
  • 10.12.2018. 18:00

Zbog prednosti uzgoja, raste potražnja za mini kravama

Male veličinom, imaju i isti takav apetit, ali daju mnogo mleka, pa su pogodne za male farme.

Foto: Bigstock / mulderphoto
  • 1.277
  • 117
  • 0

Standardna goveda teže više od 450 kilograma, zahtevaju velike površine za pašu i mogu da pojedu preko tone dodatne hrane godišnje. Upravo ovo su razlozi zbog kojih su minijaturna goveda sve traženija, počevši sa 2000. godinom. Ona teže od 200 do 300 kilograma, dovoljno im je pola hektara za pašu i jedna trećina dodatne hrane. Ono što je posebno važno - daju od 50% do 75% više mleka u odnosu na vrstu u punoj veličini.

"To su efikasne male krave", rekla je Heder Fabricio (Heather Fabrizio) sa farme iz Misurija. Ona i njen muž bili su zadivljeni mlečnošću ovih kravica. "Jedini smo u okruženju koji imaju računicu u mlečnom govedarstvu, jer su mini krave održive, kada je reč o količini hrane koja im se daje i ceni mleka", dodaje za Modern Farmer. 

Džerzej rasa posebno popularna

Ove krave su vrlo jednostavne, a nisu im potrebne niti posebna oprema, niti ograda. Visoke su od 100 cm, do 120 cm. Favorit stočara iz Misurija je džerzej (Jersey) rasa. Ona daje veliku količinu mleka (od 3.500 do 5.000 litara u laktaciji), koje se odlikuje visokim procentom mlečne masti (4,7%-6,3%). Sa druge strane, kvalitet mesa je loš. 

Mnogi dodaju da to nisu samo domaće životinje, nego slatki, mali ljubimci. Ipak, njihova cena nije mala. U SAD je potrebno izdvojiti dodatnih 1.000 dolara za jednu životinju, u odnosu na uobičajene cene. To znači da se cene kreću od 3.000 do 15.000 dolara

Najmanja krava ušla u Ginisovu knjigu rekorda

Svolou je mini krava dekster rase iz Zapadnog Jorkšira, koja je još 2010. godine ušla u knjigu rekorda. Njena visina bila je svega 84 centimetra! Tada je bila stara 11 godina, a visinom je bila niska i za standarde svoje rase. Kako su tada govorili njeni vlasnici, volela je da pase, slušajući radio. Do tada se telila devet puta, a svi mladunci su je prerasli, jer su bili su normalne visine za ovu rasu. 

Pogledajte u videu farmu mini džerzej krava:

Video: You Tube / Homesteady


Tagovi

Mini krave Minijaturne krave Jersey Džerzej Svolou Ginisov rekord


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.