Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suva planina
  • 14.09.2021. 16:00
  • Nišavski okrug, Suva planina

Žeđ mori 1.000 krava i konja na Suvoj planini - cisterne sa vodom ne stižu?

Jedini izvor vode skoro u potpunosti je presušio pošto kiša nije pala dva meseca. Stočari iz belopalanačkih i gadžihanskih sela očekuju pomoć države jer lokalne samouprave i oni sami ne mogu da obezbede dovoljno vode za sve životinje.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 2.244
  • 2.143
  • 0

Oči stočara iz sela na obroncima Suve planine poslednjih dana uprte su u nebo od kojeg jedino očekuju spas za svoje krdo sa 800 krava i 200 konja koje se nalazi na ispaši na toj planini, a koje je minulog vikenda ostalo bez vode jer je jedini izvor "Rakoš" skoro potpuno presušio.

Veterinarski tehničar Vojkan Andrejević i jedan od vlasnika konja i krava na Suvoj planini, kazao je da su stočari kako oni iz belopalanačkih sela tako i iz sela sa područja opštine Gadžin Han stalno u planini sa svojim životinjama, ali su nemoćni da ih napoje i spasu žeđi jer je tolikom broju krupnih životinja dnevno potrebno oko 50 tona vode.

Dnevno po 9.000 litara vode

Andrejević je rekao da poslednjih mesec dana na izvoru nije bilo dovoljno vode za svu stoku, ali da je nestašica nekako bila umanjena angažovanjem cisterne Vojske Srbije i cisternama privatnih vlasnika.

"Do subote je Vojska Srbije dovozila svojom cisternom dnevno po 9.000 litara vode, međutim, istekao je rok od mesec dana na koji je vojska bila angažovana i oni su u subotu otišli", kazao je Andrejić.

Poslednjih mesec dana na izvoru nije bilo dovoljno vode za svu stoku

Prema njegovim rečima, meštani su svojim novcem plaćali privatnicima da cisternama dovoze vodu, a pomogla je i opština Bela Palanka, ali sa svega 60.000 dinara.

"Nažalost u budžetu opštine Bela Palanka nikada nema dovoljno para za poljoprivredu i stočarstvo, a ima za sve druge namene, ima za socijalu i za ljude koji neće da rade", istakao je ljutito naš sagovornik.

Životinje uznemirene

On je dodao da se stočari suvoplaninskih sela ovih dana trude da obezbede po neku cisternu vode, ali pitanje je koliko će dugo moći da se sami snalaze.

"Situacija je zaista teška, kiša nije pala skoro dva meseca. Nema je u vrtačama, ni u lokvama, a vrlo malo dotiče na Rakošu. Životinje su uznemirene, lutaju planinom u potrazi za vodom, okupljaju se oko izvora u vreme kada je obično vojska dolazila sa cisternom, ali uzalud.

Malo vode dotiče na Rakošu da bi se sva stoka napojila

Jovan Miljković iz sela Mali Krčimir u opštini Gadžin Han rekao je da se na Suvoj planini dešava prava prirodna katastrofa i istakao da stočari apeluju na sve nadležne državne organe da im hitno pomognu da obezbede vodu za stoku.

Prema njegovim rečima, opština Gadžin Han je proteklog meseca iz svog budžeta plaćala gorivo za vojne cisterne, a meštani su od svojih para plaćali cisterne privatnih firmi da i one pomognu, ali sada ni jedni ni drugi nemaju više sredstava.

"Mi stočari smo svaki izlazak cisterne sa vodom na planinu plaćali 12.000 dinara i do sada smo utrošili 3.000 evra. Većina stočara više nema para za plaćanje cisterni, a to su i male količine koje sami možemo da obezbedimo", rekao je Miljković.

Vode nema ni za ljude, ni za životinje

Kazao je da domaćinstva iz Malog Krčimira koja imaju krave na ispaši na Suvoj planini, a takvih je 29, ne mogu da ih vrate kući jer i u selu nema vode već skoro mesec dana.

"Nemamo vodu ni za piće, ni za životinje. Seoski vodovod ljudi iz Direkcije za izgradnju u Gadžinom Hanu, zatvaraju da bi se voda prikupila i mogla da poteče svaki četvrti, peti dan. Tada natočimo vodu za piće i toliko", izjavio je Miljković.

Stočari apeluju na sve nadležne državne organe da im hitno pomognu

Predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović potvrio je za Agroklub da opština Gadžin Han više nema para u budžetu koje bi mogla da izdvoji za vodosnabdevanje krda na ovoj planini, a ne može ni da šalje jedinu svoju cisternu jer to vozilo ne može da prođe tehnički pregled.

Žiro račun na koji mogu da se uplate sredstva za pomoć u obezbeđivanju vode za stoku privatnom cisternom je 165-7007409308-24 Adiko banka

Prema njegovim rečima, cisterna koju ima tamošnja Direkcija za izgradnju je ispravna i proteklih 20 godina je bez problema prolazila tehnički pregled, ali sada, zbog promene zakona, ne može. Filipović je rekao da cisterna neće biti u funkciji još sigurno mesec dana, koliko će mehaničarima biti potrebno da na njoj urade sve prepravke koje se traže da bi bila registrovana.


Foto prilog


Tagovi

Cisterne sa vodom Suva planina Krave Konji Suša Nedostatak vode Vojkan Andrejević Jovan Miljković Opština Gadžin Han


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.