Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj koza
  • 29.10.2020. 14:00
  • Pčinjski okrug, Moštanica, Vranje

Želeo da se bavi kozarstvom - sada kupce osvaja kvalitetom sira

Srđan Stojiljković iz sela Moštanice kod Vranja, ostvario je svoj dugogodišnji san o uzgoju koza. Sada, u penziji, uzgaja oko 40 alpina, a za ovu rasu koza odlučio se zato što daju odličnu jarad i mleko.

Foto: Srđan Stojiljković
  • 1.461
  • 900
  • 0

Srđan Stojiljković, iz Moštanice kod Vranja tokom čitavog svog radnog veka govorio je svojim ukućanima da će kada ode u penziju da se vrati očevom imanju i početi da uzgaja koze. Tu ljubav prema ovim životinjama godinama je prenosio na svoja dva sina koji su ga u ovom naumu odmah podržali.

Iako je bio svestan da mora da krene od nule, Stojiljković nije odustao od svoje namere. Naprotiv odmah je u Moštanici pored očevog placa, od rođaka iznajmio kuću sa pomoćnim zgradama pogodnim za držanje koza. Od njega je dobio i da besplatno obrađuje imanje što je sa zadovoljstvom prihvatio.

Uz alpine koze i dva psa pulina

Kuća i staje nisu zahtevale neke veće prepravke pa je Srđan požurio da useli stado od 60 koza, rase francuska alpina, koje je kupio od poznatih uzgajivača u Kragujevcu i Vranju. Za ovu rasu koza odlučio se zato što daju odličnu jarad i mleko. Zajedno sa stadom nabavio je i pse puline koji mu i dan danas pomažu da od vukova, koji znaju da se opasno približe njegovom kozarniku, sačuva svoje stado.

Za alpinu se odlučio zato što daju odličnu jarad i mleko

"Od posla nikada nisam strahovao, ali sam u početku mnogo brinuo da li ću uspeti da pronađem kupce za mleko koje sam počeo da proizvodim. Bili smo novi na tržištu i ovakve obeshrabrujuće misli su mi često padale na pamet", priča Stojiljković.

Velika potražnja za surutkom

Da je njegov strah bio opravdan pokazalo se i kada je trebalo da naplati prve količine preuzetog mleka i kada je na novac morao dosta da čeka. Iz ovog primera naš sagovornik je shvatio da mora da traži druge pouzdane kupce i zato se sa proizvodnje mleka odmah preorijentisao na sir koji je bio jako tražen na tržištu i imao dobru cenu.

"Naše kupce osvajali smo isključivo kvalitetom. Uporedo sa sirom imali smo i veliku potražnju za surutkom što nam je dalo dodatni podstrek da nastavimo sa proizvodnjom."

Kozji sir sa tartufima - za duplu lekovitost

Kada je posao ovako dobro krenuo naš sagovornik je odmah počeo da pravi planove o proširenju proizvodnje i povećanju broja koza. Čak je sa jednim od sinova dogovorio da napusti posao u preduzeću kako bi mogao da se u potpunosti posveti kozarstvu

Šire paletu proizvoda - uskoro i dimljeni sir

Međutim, pritisnuti nepovoljnom situacijom odlučili su da broj koza u staji smanje na 40, koliko imaju i sada. Međutim, ni u jednom trenutku im nije palo na pamet da ih prodaju jer su bili ubeđeni da će se situacija na tržištu poboljšati. Dok su čekali to vreme, oni nisu sedeli skrštenih ruku. Naprotiv, širili su paletu svojih proizvoda i kupcima ponudili kačkavalj i sir proizveden sa maslinovim uljem i raznim začinima.

Novi proizvodi od kozjeg mleka su na njihovo opšte iznenađenje za veoma kratko vreme naišli na takvu potražnju kod kupaca da je to premašilo njihova očekivanja tako da su ponovo počeli da prave nove planove za proširenje postojećeg stada. U tu svrhu oni će sačuvati svu žensku jarad kako bi broj koza u stadu u narednom periodu povećali na 70.

Stojiljkovići sada proizvode kozijsi kačkavalj i sir sa raznim dodacima 

"Planiramo da formiramo stado od 100 do 150 koza jer interesovanje mušterija za kozjim mlekom i proizvodima od koze u ovom trenutku toliko veliko da mi ne možemo da proizvedemo koliko možemo da prodamo", kaže Stojiljković i dodaje da će na proleće početi i sa proizvodnjom dimljenog sira.

Uveliko se priprema da na očevom placu gde je već sagradio kuću izgradi savremeni objekat u kojem će imati idealne uslove za držanje stada od preko sto koza


Tagovi

Koze Uzgoj Srđan Stojiljković Jarad Proizvodnja sira Koziji sir Kačkavalj


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Da li ste dobili premiju za mleko za poslednji kvartal 2023. godine?

469


Glasova: 41

Da 8,7%

Glasova: 428

Ne 91,3%

Pregled ankete

Pregled ankete