Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropsko šumarstvo
  • 21.05.2016. 18:00

Albanija zabranila seču šuma na 10 godina!

Zbog nelegalne seče danas je pod šumama manje od 10 odsto ukupne teritorije Albanije, dok studija iz 1943. godine navodi da se tada 83 odsto teritorije Albanije nalazilo pod šumama.

Foto: Kalcutta, bigstockphoto.com
  • 7.296
  • 109
  • 0

Da bi spasili šume, albanske vlasti su zabranile njihovu seču i izvoz neprerađenog drveta na 10 godina. Moratorijum koji je stupio na snagu početkom ove godine, trebao bi, kako se nadaju u toj zemlji, da bude dovoljan period za oporavak narušenog šumskog fonda.

Moratorijum na seču i izvoz

Vlasti su se, kako piše BIRN, odlučile na taj potez nakon što su šume u Albaniji teško stradale u poslednjih 25 godina uglavnom zbog nelegalne seče, koja je, nažalost, često bila organizovana u saradnji s čuvarima šumskih područja. Prema istraživanju, koje je objavio BIRN, samo 2011. godine ilegalno je posečeno oko 1,3 miliona kubnih metara drveta - što je jednako površini od 5.000 ha i za oko 1.000 ha veća površina od one na kojoj se prostire glavni grad Tirana.

S druge strane, u istraživanju, koje je BIRN sproveo 2009. godine, korupcija i nekompetentnost navedeni su kao glavni razlozi nepreduzimanja akcija protiv nelegalne seče šuma. "Bilo je krajnje vreme da zaustavimo seču jer je pod šumama manje od 10% ukupne teritorije Albanije, dok studija iz 1943. godine navodi da se tada 83% teritorije Albanije nalazilo pod šumama", izjavio je Sazan Guri, prvi čovek "Građanske kancelarije za zaštitu životne sredine", mreže od oko 20 organizacija koje su aktivno učestvovale u promociji moratorijuma na seču šuma u toj zemlji.

Kreće pošumljavanje uništenih površina

Moratorijum je, smatra Guri, itekako važan korak za oporavak albanskih šuma. Ipak, to je samo jedan korak koji ne garantuje uspeh jer tek sad predstoji proces pošumljavanja u koji moraju biti uključeni svi građani, a ne samo predstavnici vlasti. "U mnogim slučajevima, predstavnici vlasti i lokalnih zajednica nisu iskreni u navođenju brojeva sadnica drveća koje su posadili", kaže Guri.

Dok traje zabrana, albanska drvna industrija mora da se okrene uvozu kako bi obezbedila neophodnu sirovinu.

Foto: Kalcutta, bigstockphoto.com


Tagovi

Albanija Šume Nelegalna seča Moratorijum Korupcija Izvoz Sazan Guri Drvna industrija


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.