Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje
  • 29.04.2019. 19:00

Inicijativa "jedan hektar": Poljoprivrednici će se nagrađivati za pošumljavanje?

Ovo pošumljavanje treba biti učinjeno na način koji je prihvatljiv za biološku raznolikost, doprinoseći klimatskim i ekološkim ciljevima

Foto: Depositphotos/yacobchuk1
  • 510
  • 76
  • 0

Na konferenciji "Naše šume, naša budućnost", Fil Hogan, komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj EU, najavio je potencijalnu inicijativu za podsticanje država članica na postizanje ambicioznih ciljeva ekološke politike u predlozima Zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020. godine. Inicijativa predlaže nagrađivanje poljoprivrednika plaćanjem za pošumljavanje jednog hektara.

Fil Hogan, Miguel Arias Cañete i Neven Mimica raspravljaće na konferenciji o doprinosu šumarskog sektora u borbi protiv klimatskih promena i inovacija, radnim mestima i razvoju.

Fil Hogan poziva države članice na prihvatanje inicijative

Komesar Hogan najavio je ideju o inicijativi "jedan hektar", koja bi bila podržana kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP). U skladu sa budućim strateškim planovima ZPP-a, države članice imaće mogućnost nagraditi poljoprivrednike plaćanjem po poljoprivrednom gazdinstvu za pošumljavanje jednog hektara. Ovo pošumljavanje treba biti učinjeno na način koji je prihvatljiv za biološku raznolikost, doprinoseći klimatskim i ekološkim ciljevima.

Ta se inicijativa može programirati putem sredstava za ruralni razvoj i mogla bi pomoći državama članicama u ispunjavanju njihovih ciljeva u pogledu klime i biološke raznolikosti. To bi bio još jedan praktičan primer kojim poljoprivrednici pružaju javna dobra uz javnu podršku. 

Takva inicijativa mogla bi značajno doprineti stvaranju vrednih usluga ekosistema, kao što su zadržavanje vode, kontrola poplava i erozije tla. 

Komesar Hogan podstakao je države članice da prihvate ovu inicijativu jer bi to doprinelo postizanju ekoloških ciljeva i pomoglo u očuvanju naših javnih dobara, uključujući šume: "Budućnost ZPP-a pruža priliku, ali politička volja za sprovođenje ove inicijative mora doći od država članica."


Tagovi

Fil Hogan Jedan hektar Pošumljavanje


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]