Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cepanje drva
  • 06.01.2016. 13:00

Kako pravilno pripremiti drva za ogrev?

Sigurno niste mislili da postoji neka mistika oko naizgled jednostavne radnje kao što je cepanje drva. Evo nekoliko korisnih saveta iskusnog drvoseče.

Foto: istock.com
  • 4.643
  • 251
  • 0

Sigurno niste mislili da postoji neka mistika oko naizgled jednostavne radnje kao što je cepanje drva. I dok se većina studija bavi istraživanjem uloge testosterona kod muškaraca prilikom nadjačavanja s drugim pripadnicima muškog pola, neki se bave rasvetljavanjem činjenice da jedan sat cepanja drva može da podigne nivo testosterona za gotovo 50%.

Cepanje drva je uvek, i kroz evolucioni razvoj, bio muški posao od čijeg kvaliteta su zavisili sigurnost i opstanak cele porodice tokom hladnih zima.

Ekonomska produktivnost važnija od snage?

"U modernim vremenima muškarci se za popularnost kod žena takmiče kroz ekonomsku produktivnost dok su se nekad fizički obračunavali s drugim muškarcima", kažu naučnici za portal modernfarmer. Kada je reč o ženama, i kod njih dolazi do, istina znatno manjeg, povećanja nivoa testosterona tokom radnja koje su povezane sa proizvodnjom hrane.

Osim naleta testosterona, važno je dobiti i pravilno iscepano drvo za ogrev. A, evo i kako. I ne, nije dovoljna samo sekira. Zapravo, zaboravite sekiru. Kada je stablo oboreno i isečeno na sitnije delove, izbor alata pada na teži čekić, sličan kovačkom, sa klinom na jednoj strani.

Potrebno je imati i kvalitetnu obuću, zaštitu za oči i nekoliko klinova za "tvrdoglave" cepanice. Ako obični klinovi ne daju rezultat, koriste se i mehanički koji su 100% efikasni.

Pravilno cepanje drva

Evo nekoliko korisnih saveta iskusnog drvoseče. Nakon što, koristeći motornu testeru, odstranite sa stabla grane i grančice, potrebno je iscepati deblo na cepanice. Razmislite o nameni vaših cepanica, odnosno o tome koliko velike moraju biti da bi bile upotrebljene za određenu namenu. Važno je držati se propisanih dimenzija da bi se na kraju isečeno drvo moglo složiti.

Postavite cepanicu koju nameravate da raskomadate, na vrh veće cepanice. Ovo će podići metu na viši nivo, sačuvati vašu kičmu, ali i sprečiti da svoj alat zabijete u zemlju ukoliko promašite metu. Orijentišite stablo tako da čvorovi ili nepravilnosti budu bliže zemlji.

Drvo je potrebno zarezati pravilnim udarcem. Zamislite metlu stisnutu u jedan svežanj. Upravo tako pod mikroskopom izgledaju i vlakna drveta koja morate razdvojiti da biste dobili pravilan rez, objašnjava šumar. Kada cepate drva na cepanice, zapravo delite ta vlakna na polovine, a kada cepate cepanice, razdvajate vlakna jedna od drugih. Drvna vlakna mogu i da se zapetljaju oko čvorova i grana, gde su najmanje organizovana.

Naciljati i zamahnuti

Razdvojte cepanicu poput pice. Nemojte rezati samo po rubovima. Rasecite je napola, a zatim i na četvrtine, sve dok ne dobijete željenu veličinu. Pustite da sekira odradi svoj posao. Mnogi misle da je potrebno uložiti svu svoju snagu na cepanje drva, a zapravo je sva filozofija u zamahu, dok ostatak odrade sekira i sila teže.

Čuvajte leđa, sagnite se, savijte kolena i koristite noge. Vežbajte preciznost udarajući uvek u isto mesto. Sveže isečeno drvo bi trebalo da odstoji barem godinu dana pre sagorevanja da bi dalo najbolje rezultate. Drvo nije potrebno pokrivati, osim nekoliko nedelja pre same upotrebe jer je cilj da se isuše drvna vlakna i vlaga spusti ispod 20%. Prilično korisno. Samo pazite na taj testosteron. ;)

Foto: istock.com


Tagovi

Drva Zima Ogrev Cepanje drva Testosteron


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D