Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najskuplja gljiva
  • 10.04.2022. 12:00
  • Paladini, Buzet

Koliko danas tartufi vrede?

Vredna gljiva je produkt prirode pa ima sezona kad ih ima manje, nekad više.

Foto: Marinko Petković
  • 328
  • 50
  • 0

Početkom proleća počinje sezona lova, odnosno traženja i branja tartufa u Istri, koja traje sve do kraja kalendarske godine. Dakle, dok crni, a tamo se "izlovljavaju" tri vrste, raste u šumi celu godinu, onaj vredniji, beli, čija je cena lani dostizala četiri do pet hiljada evra po kilogramu, raste samo od jeseni do kraja godine.

Porodica Radmile Karlić iz hrvatskog sela Paladini se preradom ovih vrednih gljiva, uz organizirano traženje za turističke grupe, bave već 15 godina, pa danas imaju dobro uhodan posao sa čak 500 restorana širom sveta. Iza uređene degustacione sale stoji pogon sa 12 zaposlenih od prerade, restorana do lovaca na iste, pa još pet do šest sezonskih radnika. 

Cena tartufa zavisi od ponude i potražnje na tržištu

Cena svežeg crnog kreće se trenutno oko 700 evra. U letnjem periodu cena mu padne na 200-300, a u zimskom naraste na čak 1.000 evra po kilogramu. To u prvom redu zavisi ima li ih u ponudi u Italiji, ističe naša sagovornica, koja je i velika zaljubljenica u tartufe jer je to veže za višesatni boravak u prirodi, a i podiže adrenalin.

"Radi se o iskonskom lovu, jer nikada ne znate na šta ćete i gde naići, ali skoro uvek nešto nađemo", otkriva ona. 

Sakupljanje tartufa: U šumu ne ići bez vunenih čarapa i torbe

Belom tartufu odgovara više kiselije zemljište, dok crni obitavaju u okolnim brežuljcima hrastove šume, nedaleko od njihovog sela, gde prevladava više ocedno tlo. Mikroklimatska ravnoteža vrlo je važna, a bitno je da u maju padnu dovoljne količine kiše. Kada tartuf, koji živi u simbiozi sa korenom stabla, dosegne svoju potpunu zrelost (koja je nezavisna od veličine), počinje da ispušta specifičan miris. Pa je tako moguće po istome mestu proći bez uspeha nekoliko puta, dok će ga već dan-dva kasnije dobro istreniran pas nanjušiti.

Ali, potrebno ih je vaditi iz zemlje vrlo pažljivo, kako bi se što manje oštetio kako željeni ulov, tako i koren stabla.

"Lovci su svesni vrednosti šume, te brinu o njima, pažljivo zakopavajući rupe kako bi budućim tartufima, koji su zahvaljujući životinjicama koje šire mikorizu skloni izrasti na istom ili bliskom mestu, omogućili zaštitu od svetlosti", objašnjava Karlićeva.

Džokeri se najviše traže

Beli su ređi i skuplji, a skladno veličini, svrstavaju se od treće do ekstra klase (džokeri). Cena im dostiže i 5.000 evra za kilogram, a za razliku od crnih, zasad nema dobrih rezultata u njihovom uzgoju u šumi. 

Najveći beli nazivaju se džokeri

Porodica se, uz lov i preradu, odvažila i na sadnju plantaža 3.000 hrasta i lešnika sa micelijumom crnog tartufa, koji su prve rezultate dali tek šest godina nakon sadnje. Plantaže su smeštene uz prirodne stoletne šume, kako bi se postigao što veći prirodni balans zemljišta i mikroklime.

Pokušaće da proizvedu i beli tartuf, čije su sadnice naručili, a sadnja je u planu ove godine. Prvi rezultati očekuju se za osam do deset godina, iako smo čuli da su ih u Italiji dobili već za šest.

Lagoto romanjolo

Najpoznatija rasa za ovu vrstu lova su lagoto romanjolo.

"Ljudi obično pitaju koja je najbolja vrsta pasa, ali najbolja ne postoji", naglašava Sani Sirotić iz obližnjeg sela Pengari, opisujući ove pse kao rasu jako dobrog "nosa".

Tartufar Sani Sirotić pse naglašava kao ključne u ovom lovu 

Lagotići, otkriva nam dalje, nisu samo za ovaj lov. U jednom leglu imate tek jednog ili dva za tartufe jer je ključan dobar njuh kojeg imaju i svinje, ali je njih, dakako, teže dresirati.

to se tiče lagota, oni su možda jedina rasa koja može da doživi 15 godina i još uvek raditi svoj posao u šumi u potrazi za tartufima", zaključuje Sirotić.


Tagovi

Tartufi Radmila Karlić Sani Sirotić Lov na tartufe Psi tragači Lagoto romanjolo


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka, prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas izveštava za brojne medije. Predsednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Strižibuba... prvi put je vidim uživo... Na slikama deluje malo, ali je bar 5-6 cm dužine...