Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovišta u Srbiji
  • 02.12.2017. 16:30

Krivolov: Registrovano 59 slučajeva

Svake godine na ovaj način u Srbiji strada između 125.000 i 170.000 različitih vrsta ptica.

Foto: andreas
  • 312
  • 21
  • 0

Veliki broj lokacija sa vabilicama, kao i 59 slučajeva krivolova zabeleženi su tokom avgusta i septembra u lovnoj sezoni na prepelice i grlice. Svake godine na ovaj način u Srbiji strada između 125.000 i 170.000 različitih vrsta ptica.

Uprava za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kaže da su za devet meseci ove godine šumarska i lovna inspekcija podnele samo jednu krivičnu prijavu protiv krivolovaca, prenosi Euractiv.

"Polovina slučajeva prijavljena je direktno policiji, jer smo imali problem sa lovnim inspektorima, koji su isključili telefone. Ranijih godina smo mogli da ih dobijemo, ali sada ne", rekao je Nikola Stanojević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Dodao je da se problem lako može rešiti, tako što će se "policija provozati atarom i uhapsiti krivolovce" i napomenuo da i sami lovočuvari mogu lice koje zateknu da odvedu na ispitivanje.

Ornitolog Vojislav Vasić smatra da u lovištu ništa, ni legalno, ni nelegalno, ne može da se uradi bez znanja upravnika lovišta. Načelnik Odeljenja za zaštitu staništa i vrsta u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Nikola Stojnić tvrdi da se čak i članovi lovačkih udruženja, pojavljuju kao krivolovci

Foto: andreas160578 / Pixabay


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Krivolov Prepelice Grlice Vabilice Vojislav Vasić Nikola Stojnić Nikola Stanojević


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.