Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mrki medved
  • 04.08.2016. 10:00

Na Tari uhvaćena i markirana tri mrka medveda

Na području Nacionalnog parka Tara uhvaćena su i markirana tri mrka medveda, koja će biti praćena naredne tri godine.

  • 528
  • 10
  • 0

Na području Nacionalnog parka Tara uhvaćena su i markirana tri mrka medveda, koja će biti praćena naredne tri godine, saopštila je danas Svetska organizacija za prirodu (WWF).

U blizini dva hranilišta namenjena medvedima uhvaćene su dve ženke mrkog medveda (težine 119,3 i 162,5 kilograma) i jedan krupan mužjak (mase 207,4 kilograma) i sve tri životinje su uspešno i bezbedno uspavane i pod stalnim veterinarskim nadzorom uzeti su im standardni uzorci krvi, dlake kao i morfometrijski parametri. Očekuje se da će tokom naredne tri godine, ogrlice stavljene na ove dve ženke poslati preko 40.000 preciznih lokacija (koordinata) što će omogućiti njihovo praćenje u realnom vremenu, a samim tim i bolje podatke o potrebama i pretnjama ove zaštićene vrste, navela je organizacija WWF.

Kako se navodi, akcija je deo projekta koji sprovodi WWF "Zaštićena područja za prirodu i ljude", čiji je cilj da se na terenu i uz intenzivnu saradnju sa upravljačima i lokalnim akterima ostvare vidljivi pomaci u zaštiti i očuvanju divljih vrsta i njihovih staništa. WWF intenzivno radi na praćenju i prikupljanju podataka o brojnosti mrkih medveda, njihovom kretanju i rasprostranjenju, uz primenu najsavremenije tehnologije.

Projekat "Zaštićena područja za prirodu i ljude" započet je u oktobru 2015. i trajaće do oktobra 2019. godine, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija - Sida.

Foto:bigstockphotos.com;byrdyak


Izvori

beta.rs


Tagovi

Nacionalni park Mrki medved WWF Veterinarski nadzor Tara