Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predatori
  • 28.02.2018. 16:00

Najezda šakala i lisica - tamane plemenitu divljač!

Lovci iz Malih Radinaca odstrelili su, na zaprepašćenje, 20 predatora  - 13 šakala i 7 lisica! Da veća brojnost predatora nije ograničena samo na ravničarske krajeve, svedoči i primer iz Prijepolja.

  • 1.939
  • 198
  • 0

Poslednji grupni lov u sremačkom selu Mali Radinci kraj Rume, u akciji suzbijanja dlakavih predatora, potvrdio je ono što se već neko vreme potencira u lovačkim krugovima - šakali i lisice su se namnožili do te mere da ozbilјno ugrožavaju plemenitu divljač, poput fazana, zečeva i srneće divljači. 

Upetostručen ulov 

Na 3. Memorijalu Branka Jovanovića, u čast prerano preminulom radinačkom lovcu, na, najblaže rečeno, zaprepašćenje domaćina, odstreljeno je 20 predatora  - 13 šakala i 7 lisica! Primera radi, 2016. godine, kada je Memorijal prvi put organizovan, palo je četiri predatora, kao i prošle godine. Međutim, ovog februara taj broj je upetostručen.

"Pre samog lova na predatore, primetili smo da nam je opala brojnost plemenite divljači", kaže lovnik Lovačkog društva Soko iz Malih Radinaca, Živko Stojković i dodaje: "Konkretno, u reonu gde smo lovili predatore pre ove sezone lovili smo i zečeve, a sada nismo videli ni jednog zeca. Pretpostavljali smo o čemu se radi, ali nas je broj odstreljenih šakala i lisica zaista iznenadio. Kada je ta informacija stigla do nekih lovnih stručnjaka, zvali su me da provere da li je to tačno, jer nisu mogli da veruju da je brojnost predatora zaista tolika".

Šakal
Šakal

Lisice u defanzivi, ali se oporavljaju

Lisice su oduvek bile prisutne na ovim prostorima, ali su, po rečima lovaca, početkom ovog veka bile u "defanzivi", a primećeno je da mnoge jedinke imaju šugu, te da su u lošoj kondiciji. No, njihova populacija se oporavlja. Lovni ekspret Aleksandar Ćeranić, nekadašnji šef stručne službe Lovačkog saveza Srbije, kao i mnogi upućenili u lovačku tematiku, smatraju da je tome znatno doprinela peroralna vakcinacija. Ona je započela pre nekoliko godina, a sadrži bacanje mamaka (uglavnom iz vazduha) koji sadrže oralnu vakcinu protiv besnila. Ovaj vid hranjenja i pelcovanja, po svoj prilici, prijao je lisicama.

Lovac iz Prijepolja odstrelio 13 lisica


Da veća brojnost ovog predatora nije ograničena samo na ravničarske krajeve, svedoči i primer lovca Kenana Tatara iz Prijepolja. On je ove lovne sezone odstrelio 13 lisica, više nego bilo koje prethodne u bogatoj lovačkoj karijeri.

Kenan
Kenan (sa puškom) odstrelio je više lisica nego ikada (Foto: Kenan Tatar)


"Lisice su u ekspanziji u našem kraju, zbog čega trpi plemenita divlljač. Uspeo sam dosta ove godine da ulovim, a najvažnije je strpljenje prilikom čekanja. Devet lija sam odstrelio sa čeke, a četiri ispred lovačkih pasa. Za sada u našem kraju nema šakala, ali čuli smo da su se pojavili sa druge stzrane Lima, oko Rudog i Višegrada", kaže Tatar. 

Šakali u ekspanziji

A šakali su na Balkanu u velikoj ekspanziji, mnogo većoj nego lisice. Primer iz Malih Radinaca govori da, pored uvreženog mišljenja da šakali i lisice ne dele istu teritoriju, to nije uvek slučaj. Ovaj predator je glavom platio masovna trovanja vukova pedesetih godina prošlog veka, ali je u poslednjih 15-ak godina izuzetno počeo da se širi, pogotovo duž rečnih tokova. Vrlo je lukav i pre svega prilagodljiv, te njegova ekspanzija u nekim krajevima istočne Srbije poprima epske razmere. Istraživanje sprovedeno na biološkom fakultetu u Beogradu pre nekoliko godina pokazalo je da glavna ishrana šakala u Srbiji nije divljač, već klanični otpad. Ovaj otpad nalazi se na divljim deponijama, pa tako šakale hrani "komunalna nekultura". 

Foto: J.Pap


Tagovi

Lisica Šakal Lov Mali Radinci Prijepolje Plemenita divljač Peroralna vakcinacija Aleksandar Ćeranić Kenan Tatar Živko Stojković


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cena napretka".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D