Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovni turizam
  • 20.07.2018. 14:00

Najtrofejniji srndać ulovljen kod Subotice - lovcima muke zadaje uljana repica

Da se u srspkim lovištima i dalje nalaze visokotrofejna grla, pokazala je i prošla godina. U Lovištu "Novokneževački ritovi", kraj Novog Kneževca, prošlog aprila, strani turista je ulovio srndaća koji je ocenjen sa 211.90 CIC poena. Taj trofej zauzeo je ubedljivo prvo mesto na večnoj listi srndaća odstrelenih u Srbiji, te je sa trona posle 31 godine skinuo trofej iz 1986. godine, srndaća odstrelenoh kraj Kruščića.

Foto: Jaroslav Pap
  • 2.850
  • 130
  • 0

Ovogodišnja sezona lova na srndaće u Srbiji, koja je počela 15. aprila i dalje traje, u najvećoj meri dobila je epilog, s obzirom da iskustvo pokazuje da se najtrofejnija grla, kao i najveći broj srndaća, odstreli od otvaranja sezone do (najkasnije) polovine maja. Trofejna grla su ocenjena, bilansi u najvećoj meri poznati, te se sezona može oceniti prosečnom, pogotovo ako se uzme u obzir veliki broj kišnih dana, te kasnije bujanje vegetacije, što je otežalo lov.

U svetlu prilika koje vladaju poslednjih godina u lovnom turizmu u Srbiji, sezona nije zadovoljavajuća, ali ova privredna grana, nekada "zlatna koka" domaćeg turizma, iz godine u godinu beleži pad. Naprosto, konkurencija je učinila svoje, te je lovaca - turista sve manje.

Italijan odstrelio ovogodišnjeg najtrofejnijeg srndaća

Najtrofenije grlo ove sezone odstreljeno je kod Subotice (Lovačko udruženje "Subotička peščara"), a komisija ga je ocenila sa 174,82 CIC poena. Zlatno grlo ulovio je turista iz Italije, na terenu Lovačkog društva "Šljuka" Palić. Na severu Bačke uvek je bilo trofejnih grla, ali poslednjih godina, a naročito ove sezone, Subotičani su se suočili sa problemom koji poslednjih godina uzima maha u njihovim lovištima, a to su sve veće parcele pod uljanom repicom. 

"Tereni pod uljanom repicom nam umnogome otežavaju posao jer se divljač tamo skloni i vrlo teško je, gotovo nemoguće, pronaći je", kaže upravnik Lovačkog udruženja "Subotička peščara", Tihomir Kijac dodajući da "Primera radi, Đurđin, selo koje ima ukupno 6.000 hektara obradive površine, ima u svom ataru 3.500 parcela pod uljanom repicom. Pored velikog otežavanja lova, primećujemo da mlada grla koja konzumiraju ovu biljku dobijaju proliv, a neka i uginjavaju", objašnjava Kijac. I pored navedenih teškoća, kraj Subotice je ove sezone palo 15 grla u medalji, što je pomenutom udruženju omogućilo solidan devizni priliv. 

Bačka i Banat puni trofejnih srndaća

Kraj Novih Kozaraca, na severu Banata, palo je jedno zlato, tri srebra i dve bronze. Najtrofejnije grlo ocenjeno je sa 161.30 CIC poena. Zlatni srndać odstreljen je u kozaračkom ataru prvog dana po otvaranju sezone. U Mokrinu, najvećem severnobanatskom selu, zabeležena su dva zlata (160,25 i 143 poena), kao i tri jaka srebra (128, 125 i 123 poena). I ove godine ponovila se praksa da je mnoštvo trofejnih srndaća odstreljeno kraj Novog Kneževca, Kanjiže, Sente, Nove Crnje, Srpskog Krstura. Tako je kraj Crnje palo pet zlatnih medalja, a odstreljen i srndać od  165, 75 CIC poena. 

Obrenovac se još oporavlja od poplava

Obrenovčani, u čijim lovištima je uvek bilo trofejnih grla srneće divljači, oporavlaju se od katastrofalnih poplava 2014. godine. Obrenovac je imao zlato, dva srebra i pet bronzi, što je osam medalja na ukupno 29 odstreljenih srndaća. Zlato, te po dva srebra i bronze zabeleženi su u Mladenovcu, a u Negotinu čak 20 medalja: po pet zlata i srebra i 10 u bronzi.  Uskoro kreće sezona parenja i nastavak odstrela srndaća, ali to neće značajnije „pojačati“ broj trofejnih grla.    


Tagovi

Lov Srndać Srneća divljač Trofeji Tihomir Kijac Bačka Banat Vojvodina


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cena napretka".