Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabor lovaca
  • 26.02.2024. 09:00
  • Zlatiborski okrug, Murtenica

Oko 400 lovaca lovilo vuka, ali vuka nigde

Poslednjeg dana tradicionalnog Sabora lovaca na Zlatiboru održan je lov na vuka. Oko 400 lovaca vijalo je vuka po Murtenici, graničnom potezu između opština Čajetina i Nova Varoš.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 217
  • 100
  • 0

Pod pokroviteljstvom Lovačkog saveza Srbije, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i SO Čajetina u organizaciji lovačkog udruženja "Zlatibor" iz Čajetine održan je 42. Sabor lovaca. Nakon dva dana takmičenja u gađanje pokretnih i nepokretnih veštačkih meta, predavanja i edukaciji lovaca, kuvanju gulaša, kao i vola na ražnju, u nedelju je počela tradicionalna hajka na vuka. Došli su lovci iz svih krajeva Srbije, gosti iz Slovenije, Mađarske i Makedonije.

Ukupno njih 400 po oblačnom vremenu, ali bez snega i kiše, krenulo je da lovi ovu prepredenu šumsku zver. Ipak, uz svu pomoć iskusnih lovaca i komšija iz Nove Varoši, vukovi su uspeli da izbegnu lovce. I ova hajka je prošla bez ulovljenog plena.

Četiri odstreljena, ostala još četiri?

Predsednik LU "Zlatibor" Mire Pantović pre nego što su pošli na Murtenicu, kaže da ima vukova na tom potezu.

"Ove godine već su odstreljena četiri, a trebalo bi da ih ima još tri do četiri. Vreme nam ne ide na ruku, nema snega. Sve te vučije tragove je teško pratiti bez snega. Ranije, kada ima snega dan, dva ranije obiđemo lovište, vidimo tragove i znamo kuda su kreću. Sada idemo čisto na sreću", kaže Pantović.

On kaže da je neophodan ovako organizovan lov, jer šumski predatori prave dosta štete.

Išli smo na čistu sreću, kaže Pantović

"Vukovi nam vrše veliki pritisak na jelensku divljač, koju smo dobili zajedno sa Novovarošanima preko ministarstva. To je savršen predator i ako bi se prenamnožio sav podmladak jelenske divljači bi bio uništen. Svake godine imamo štete i kod domaćinstava. Dodatno se situacija komplikuje što štetu prave i medvedi čiju ekspanziju imamo na Zlatiboru, a imamo i invaziju šakala kojih nije bilo do pre četiri do pet godina. Do sada sve to držimo pod kontrolom osim medveda, koji je trajno zaštićena vrsta."

On je dodao da su osnovni ciljevi LU "Zlatibor" da zadrže brojnost divljači, održe članstvo, saboravanje i u nekom budućem vremenu obezbede dobre pogodnosti za lovni turizam, da pokušaju da uz brend Zltibora privuku svetske lovce od čega bi bilo više prihoda i od toga obnovili lovište i uradili još tehničkih objekata.

Potrebna je disciplina

I dok se prebrojavaju i dele u grupe, Sreten Jovanović sa Zlatibora, jedan od najpoznatijih lovaca na ovu zver u Srbiji i šire, pričao nam je o odnosu lovca i vuka. On je do sada ulovio 25 jedinki, a prvog je odstrelio 1982. godine kada je održana prva Hajka.

"Vuk se čeka i zato je potrebno veliko strpljenje. A pored strpljenja potrebno je dobro oko i dobra ruka. Kada se pođe u lov, čovek mora da bude disciplinovan. U ovom zimskom periodu čekam ga od četiri popodne do sedam ujutru. Sve to vreme moram da držim oči širom otvorene i spreman da pucam. I kada se pojavi moram da odredim momenat kada ću da pucam", kaže Jovanović.  

Za vuka kaže da je veoma oprezna i lukava životinja, i ako nema discipline plen će pre videti lovca, nego lovac njega.

Ili će on videti tebe ili ti njega, kaže Jovanović

"Sve je manje takve discipline. Ljudi u lov ponesu mobilne telefone, slikaju se, pričaju na telefon i, naravno, neće ga nikad uloviti. Ali, ne treba odustajati, meni se dešavalo da taman hoću da krenem, on se pojavi. Tako sam jednog odstrelio u šest, a drugog u 6:15h."

Ovaj vrsni zlatiborski lovac, verovali ili ne, uspeo je dva puta da sa po jednim metkom upuca po dva vuka.

"Prvi put sam jednim hicem, sačmom, pogodio i to jednom belog vuka i sa tri vučicu. Praktično sam u nju pucao i ona je odmah pala, a on je pao posle 150 metara. I što je najzanimljivije beli je vrlo redak kod nas. A drugi put sam iz karabina uspeo da odstrelim dva vuka koji su bili jedan naspram drugog. Ali, to treba sačekati i istrpeti da se oni namontiraju. Znači, pustiš ih, pustiš, pustiš i onda pucaš. Svaka brzopletost retko kada da urodi plodom, a mnoge ljude kada ga vide udari adrenalin i nemaju strpljenja", kaže ovaj poznati lovac.

Sreten ima 74 godine i kaže da redovno ide u svaki lov, jer kretanje u prirodi je ono što ga održava.

Blizanci i dva posavska goniča

Najmlađa dva lovca su dvanaestogodišnji blizanci Petar i David Jokić iz Užica. Oni su krenuli stazama svog oca i dede.

"Nama je ova četvrta hajka na vuka i redovni smo članovi LU "Zlatibor". Išli smo i ranije u lov, sve je zanimljivo, a ponajviše druženje", kažu braća, dok Petar ističe da više voli da ide u lov sa svoja dva posavska goniča.  

Dvanaestogodišnjim blizancima Petru i Davidu Jokiću ovo je četvrta hajka

Bitna su druženja

Među lovcimaje i stari morski vuk Petar Perović iz Kotora. Živi na Zlatiboru od pre 15 godina i redovni je učesnik hajke.

"Radio sam 42 godine na prekookenskim brodovima, prošao bombardovanja, gusare i topio se nekoliko puta, ali vuka nikada nisam ulovio. Jesam ulovio dvilje svinje, ali vuka ne. Ali, u lov idem više radi druženja", kaže Perović.

Za Radišu Živkovića i njegova dva prijatelja iz Medveđe kod Trstenika, Sabor lovaca predstavlja izuzetnost zbog druženja.

Najlepši deo sabora je druženje

"Dolazimo redovno na Zlatibor na ovaj Sabor. Meni je najinteresantnije takmičenje u streljaštvu, ali volim i hajku. Nisam još ulovio vuka, a nadam se da hoću danas, ali to je samo sreća", kaže Radiša.

Među lovcima je bila i jedna dama

Kolona više desetina automobila je krenulo put Murtenice, a pre polaska lovci su dobili poslednja uputstva.

"Puca se vuk, šakal i može lisica. Budite oprezni, ugasite telefone, budite tihi nemojte se sastajati, na čekama ne smeju biti automobili. Polako u koloni krećemo. Dobar pogled!", poslednja su uputstva koja su lovci dobili.


Foto prilog


Tagovi

Lovačko udruženje Zlatibor Hajka na vuka Sabor lovaca Mire Pantović Jelenska divljač Medvedi Šakali Sreten Jovanović Beli vuk


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.