Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trofej
  • 02.10.2019. 18:00

Otkriveno davno izgubljeno srpsko lovačko blago!

Nedavno je, pukim slučajem, otkriveno davno izgubljeno srpsko lovačko blago - trofej izuzetne vrednosti, pasioniraog lovca, Jovana Divilda za kojim se decenijama tragalo.

Foto: Novosadski sajam/ilustracija
  • 936
  • 98
  • 1

Naime, Joca Divild je, kao pasionirani lovac, u šumi Cerik kraj vojvođanskog sela Plavna (danas opština Bač) u blizini Dunava, 13. septembra 1937. godine, tokom rike odstrelio kapitalnog jelena, te je shodno lovačkoj tradiciji od kostiju lobanje i rogovlja koje je bilo teško devet kilograma, sačinjen trofej.

Sticajem okolnosti, već u novembru iste godine u Berlinu je održana svetska lovačka izložba, a pomenuti trofej je, kao izuzetan, na njoj bio izložen. Kao veliki entuzijasta i imućan čovek, Divild je organizovao i dobrim delom platio višednevni izlet za 352 lovca koji su specijalnim vozom iz Novog Sada krenuli u nemačku prestonicu. Pored odlaska na svetsku lovačku izložbu, poseta je uključivala i obilazak nekoliko poznatih nemačkih lovišta. Ta poseta, ispostaviće se, Jocu je kasnije skupo koštala.

Kobno rukovanje sa Geringom

Delegaciju lovaca iz Kraljevine Jugoslavije u Berlinu je primio prvi lovac tadašnjeg Rajha, Herman Gering. Njegovo rukovanje sa Jovanom je ovekovečeno fotografijom. To što je "nadlovnik" tadašnje Nemačke pokazao interesovanje za pomenutu delegaciju i makar ih samo protokolarno pozdravio, u to vreme bila je čast. No, istorijske prilike su se brzo promenile.

Nakon Drugog svetskog rata, zbog rukovanja sa Geringom, Hitlerovom desnom rukom i ratnim zločincem, mr Jovan Divild je "prokazan", te je isključen iz lovačke organizacije, čak mu nije bilo dozvoljeno da bude običan lovac. Uzalud elementarna logika da 1937. godine Divild nije mogao da zna šta će se u budućnosti desiti i koliko će Gering okrvaviti ruke. Nisu pomogle ni činjenice da je Jovan, iz porodice nemačkog porekla, u Velikom ratu bio solunski ratnik Kraljevinje Srbije, a za vreme Drugog svetskog rata je pomagao partizanski pokret lekovima i sanitetskim materijalom.

mr Jovan Divild (Foto: Dušan Knežić)

Gde se dede trofej?

Kako je od 1945. godine veliki entuzijasta i posvećeni lovni radnik postao "persona non grata", život tada običnog građanina Jovana Divilda malo je poznat. Nije poznata ni sudbina njegove lovačke kolekcije u kojoj je bilo sjajnih trofeja.

Ono što je sada poznato (tačnije je u domenu realnih pretpostavki) je da su Divildovi (upokojio se 1962.) naslednici 1993. godine, očito ne shvatajući vrednost, rasprodavali njegove trofeje, a najbolji eksponat među njima kupio je čuveni preparator iz Novog Kneževca, Radivoj Braca Jančić. Braca je preminuo 2015. godine, nije imao dece, a njegovi naslednici su, najverovatnije takođe ne znajući šta poseduju, rasprodali čitavu njegovu kolekciju preparata i trofeja. Pomenuti trofej jelena kupio je lovac iz Plandišta, poznat po odličnom radu s lovačkim podmlatkom, Davor Ćalić. Ovaj lovac je rođen i odrastao u Hrvatskoj, te ni on nije bio upoznat sa likom i delom Joce Divilda, te njegovim čuvenim trofejom koji je završio na svetskoj izložbi. To je pre oko mesec dana dokučio njegov prijatelj, novosadski lovac Ivan Matković koji mu je bio u poseti, a stručnjaci su nedavno potvrdili njegovu autentičnost.

Trofej Jovana Divilda (Foto: Dušan Dnežić)

Ocenjivanje, pa poklon

Komisija za ocenu trofeja Lovačkog saveza Srbije ocenila je pomenuti trofej jelena lovca Jovana Divilda sa 218,06 CIC poena. O pronalasku pomenutog trofeja obaveštena je i svetska lovačka organizacija (CIC), te se, nakon usmenog, očekuje i zvaničan poziv da se on nađe na narednoj svetskoj izložbi. Takođe, nezvanično smo saznali da Ćalić želi da 2022. godine, na stogodišnicu od osnivanja Lovačkog saveza Vojvodine, pokloni trofej LSV-u.


Tagovi

Lov Trofej Svetska lovačka izložba Lovačka organizacija Lovačkog saveza Vojvodine Herman Gering Radivoj Braca Jančić Davor Ćalić Ivan Matković


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cena napretka".