Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prevencija
  • 18.06.2024. 12:00

Počela vakcinacija divljih životinja protiv besnila

Vakcinacija će se sprovoditi izbacivanjem vakcina u obliku oralnih mamaka iz aviona.

Foto: Depositphotos/hlavkom
  • 176
  • 23
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uz podršku EU počelo je kampanju oralne vakcinacije lisica i drugih divljih mesojeda protiv besnila u Srbiji, saopštila je Uprava za veterinu

"Vakcinacija će se sprovoditi izbacivanjem vakcina u obliku oralnih mamaka iz aviona na području cele zemlje, osim u naseljenim mestima, na vodenim površinama i velikim saobraćajnicama, prema usvojenom planu vakcinacije, a u zavisnosti od vremenskih uslova."

Kad je umiljata, tad je najopasnija - kako prepoznati besnu lisicu?

Tokom sprovođenja vakcinacije planirano je da se distribuira 1.364.700 mamaka na teritoriji cele zemlje i to 18 mamaka po km² u 23 okruga i 20 mamaka po km² u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu.

"U cilju što bolje informisanosti javnosti o aktivnostima koje se odnose na vakcinaciju, ali i o načinu ponašanja stanovništva ukoliko dođe u kontakt sa mamkom/vakcinom, obezbeđen je besplatan info telefon 0800-222-232, preko kojeg građani mogu da dobiju informaciju o vakcini i o programu vakcinacije", navode iz Uprave za veterinu.

Kako dodaju, obezbedili su mrežu za stručnu podršku i pružanje informacija u toku sprovođenja kampanje kroz naučne i specijalističke veterinarske institute i veterinarsku inspekciju.


Tagovi

Vakcinacija lisica Vakcinacija mesojeda Besnilo Uprava za veterinu Ministrartsvo poljoprivrede Mamci


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".