Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rika jelena
  • 17.09.2018. 20:00

Počeo najspektakularniji ljubavni ritual u prirodi - rika jelena

To je znak ženkama da je "mladoženja" spreman, a potencijalnim rivalima da budu spremni za borbu, ukoliko žele da na određenoj teritoriji krenu za košutama.

Foto: Pixabay / lagunabluemolly
  • 1.324
  • 45
  • 0

Kraj leta i početak jeseni rezervisan je za jedan od najspektakularnijih ljubavnih rituala u prirodi - riku jelena. Na prelazu dva godišnja doba, priroda je regulisala da kada počne snižavanje temperature, jeleni i košute pod uticajem hormona ulaze u estrus (polni žar). Kada su mužjaci evropskog jelena u pitanju, rika je posledica borbe za ženku, a oglašavanjem se ukazuje na prisustvo na određenoj terotoriji, koju obeleževaju mokraćom i sekretima mirisnih žlezda. To je znak ženkama da je "mladoženja" spreman, a potencijalnim rivalima da budu spremni za borbu, ukoliko žele da na određenoj teritoriji krenu za košutama.

Zato šumama, proplancima i livadama odjekuje karakterističan, prodoran zvuk "gorskog cara", kako ga neki nazivaju, a za mnoge lovce to je "najlepša lovačka simfonija". 

Upleteno rogovlje znači smrt 

Mužjaci, koji najveći deo godine provode u krdima, sezonu parenja dočekuju kao usamljenici. Više nema zajedništva, sada je svaki polno zreli jelen ljuti neprijatelj ostalima u borbi za naklonost ženki. Dominantni mužjaci oko sebe stvaraju "harem" iz koga ostala muška grla žele da ga istisnu. Poznato je da borbe jelena mogu da budu, ne samo duge i iscrpljujuće, već i sa smrtnim ishodom. To se obično dešava kada se rogovlje uplete, pa ni jedan od rivala ne može da se odvoji. Usled velike iscrpljenosti i nemogućnosti da jedinka uzima hranu i vodu, izmučen organizam ne može dugo da funkcioniše, pa jeleni ponekad glavom plate veliku navalu hormona.  

Oponašanje jelena: Rikanje lovaca pred 8.000 gledalaca

Rika počinje u nizijama

Rika obično ranije počinje u nizijskim lovištima, a takozvana "rikališta" se nalaze u depresijama, obraslim gustim rastinjem. Kada su brdsko-planinski tereni u pitanju, rikališta nisu u gustim šumskim kompoleksima, već na čistinama obraslim visokom travom i žbunastim biljem. 


Tagovi

Jelen Estrus Rika jelena Borbe jelena Lov na jelene


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cena napretka".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]