Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fond solidarnosti Evropske unije
  • 19.09.2017. 21:00

Potrebna veća angažovanost protiv požara i suša

Više od pedeset evrozastupnika potpisalo je zastupničko pitanje upućeno Evropskoj komisiji, kojim se traži mobilizacija Fonda solidarnosti za štete od požara.

Foto: naumoid / Bigstock
  • 218
  • 12
  • 0

Više od pedeset zastupnika potpisalo je zastupničko pitanje upućeno Evropskoj komisiji, kojim se od nje traži mobilizacija Fonda solidarnosti za štete od požara. O tom pitanju će raspravljati i Evropski parlament na svojoj plenarnoj sednici, koja se održava u Strazburu.

Zastupnici u pitanju Komisiji pojašnjavaju kako je Evropska unija početkom leta 2017. pretrpela niz razornih požara, posebno u Italiji, Portugalu, Hrvatskoj, Francuskoj, Španiji i Grčkoj, koji su doveli do smrtnih ishoda i velike materijalne štete.

Ublažiti štete od požara

"Državama članicama, posebno korisnicama Kohezijskog fonda, često je teško da se same nose s požarima takve veličine, pa im je potrebna solidarnost i pomoć EU", stoji u pitanju.

Uz mobilizaciju Fonda solidarnosti Europske unije, što bi trebalo da pomogne u ublažavanju štete u državama stradalim od požara, traže i evropski zakonodavni okvir za borbu protiv šumskih požara i suša. Zahtevaju od Komisije i stav o pokretanju evropskih mehanizama za intervenciju, stvaranjem odgovarajućih pravnih i proračunskih instrumenata, kao što je telo EU za zaštitu šuma.

Podrška veća od 5 milijardi evra

Takođe, zastupnici traže od Komisije da donese konkretne predloge za direktive za borbu protiv požara i suša u EU-u, kao što je poljoprivredna pomoć za stvaranje i održavanje protivpožarnih proseka, kako bi se ostvarila bolja koordinacija politika država članica o tom pitanju.

Fond solidarnosti Evropske unije osnovan je kako bi se odgovorilo na prirodne katastrofe velikih razmera i izrazila evropska solidarnost sa regionima unutar Evrope, pogođenim katastrofama. Od 2002. godine kada je osnovan, sredstva Fonda upotrebljena su za 76 katastrofa (poplave, šumski požari, zemljotresi, oluje i suše), te su preko tog instrumenta 24 evropske zemlje primile podršku u iznosu većem od 5 milijardi evra.

Foto: naumoid / Bigstock


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)