Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lov
  • 26.08.2018. 17:00

Sa kojom municijom i sa kakvim psima u lov na prepelice?

U našim lovištima lov na prepelice je u punom jeku, a mnoge lovdžije i ovoga puta imaju dilemu sa kakvom puškom i municijom krenuti u lov, te da li je u njega poželjno povesti mlade lovačke pse.

Foto: Jaroslav Pap
  • 1.381
  • 34
  • 0

Ljubitelji letnjeg lova na prepelice, koji je za dobar deo lovaca najlepši u lovačkom opusu tokom cele sezone, ovoga leta imaju priliku da uživaju. Najmanja poljska koka sleće na strnjišta koja su ostala neuzorana nakon vršidbe žita, na parloge i livade obrasle visokom travom.
U našim lovištima lov na prepelice je u punom jeku, a mnoge lovdžije i ovoga puta imaju dilemu sa kakvom puškom i municijom krenuti u lov, te da li je u njega poželjno povesti mlade lovačke pse.

Preporuka:  težina punjenja od 32 grama

Što se municije tiče, mnogi iskusniji lovci preporučuju težinu punjenja od 32 grama, a lepa okolnost je, ako lovac poseduje pušku sa promenljivim čokovima. Takođe treba podsetiti da nije požaljno gađati prepelice na kraćim rastojanjima od desetak metara, jer je ova poljska koka vrlo sitna, a kratka rastojanja nisu poželjna ni sa aspekta bezbednosti.

Sačma za prepelice ne bi trebalo da je krupnija od veličine 12, s obzirom na to da ima veću gustinu posipa. Upravo je ona jedan od ključnih faktora za lov na prepelice, jer one lete vrlo brzo, te lovac naprosto nema vremena za nišanjenje. Obično se na ovu divljač puca "na trzaj" , tačnije u mesto ispred prepelice, ili hvatanjem ptice na nišan i brzo izvlačenje cevi ispred nje.  Poželjno je da kupovna municija ima disperzator (razdelnik) koji deli sačmu u četiri uzdužna stupca, ili binkonkavni poklopac, čime se dobija bolji i pravilniji posip, te njegova veća širina.

Ukoliko tek nabavljate pušku ili imate mogućnost izbora između više njih, dajte prednost lakšoj pušci u lovu na prepelice. Njom se lakše barata, te njeno nošenje svakako iziskuje manji napor pri dugim pešačenjima po visokim temperaturama. 

Voditi mlade pse u lov na prepelice ili ne?

Što se municije i puške tiče možda i nema velikih dilema, ali svakako ima po pitanju vođenja mladih pasa u lov na prepelice. Naime, mišljenja su tu prilično podeljena, čak i među iskusnijim lovcima i kinilozima sa kojima smo razgovarali, ali provejava nekoliko zajedničkih zaključaka.

Većinsko je mišljenje da mlade pse treba vodili u ovakav lov, ali nikako bez prethodne pripreme. Dakle, lov na prepelice ne sme da bude "premijerni". Takođe, treba izbegavati lov u većim grupama, kada je na malom prostoru velika gužva, sa mnogo pasa, mirisa divljači i mnogo pucanja. U takvim situacija lov je za mlade pse haotičan. Konkretno, preporučuju se grupe od tri do pet lovaca, u kojoj će pored mladog psa biti i dva do tri iskusnija. 

Mladi psi "spuštaju nos"

Svako pravilo ima izuzetke, pa tako i ovo. Po mišljenju počivšeg Milovana Vitomirova, za života uvaženog kinologa, pse od kojih se očekuje da budu dobri takmičarski psi na kinološkim utakmicama ne treba voditi u lov na prepelice. Zašto? Zagovornici ove teorije, u koje je spadao i Vitomirov, smatraju da mladi psi koji rano krenu u lov na prepelice "spuštaju nos", jer je strnjika niska, a miris ptica intenzivan. Zbog toga postoji mogućnost da psi naviknu da drže glavu nisko, te na taj način "hvataju" miris divljači. To kod takmičarskih i izložbenih pasa nije poželjna osobina, jer se više ocene dobijaju za visoko držanje glave.   


Tagovi

Prepelice Municija Puška Pas Mlad pas Lov na prepelicu


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cena napretka".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D