Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja drveća
  • 12.11.2020. 16:00

Sad za budućnost: Sadnja drveća zarad očuvanja staništa ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije planira da tokom jeseni ove i proleća naredne godine posadi nekoliko hiljada sadnica domaćih lišćarskih vrsta drveća.

Foto: Bigstock/dolgachov
  • 108
  • 20
  • 0

Usled negativnog uticaja čoveka, pritisci na ptice i prirodu su sve veći (gubitak staništa, klimatske promene, bespravna seča šuma, intenzivna poljoprivreda, urbanizacija, zagađenje), saopštava Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Trenutno je samo 30 odsto teritorije Srbije pokriveno šumama, a u Vojvodini svega šest. Ptice sve teže pronalaze mesta za gnežđenje, hranjenje i sklonište. 

Društvo planira da tokom jeseni ove i proleća naredne godine posadi nekoliko hiljada sadnica domaćih lišćarskih vrsta drveća. Zbog epidemiološke situacije nije u mogućnosti da organizuje veliku zajedničku sadnju, ali poziva sve zainteresovane da se pridruže u akciji "Sad za budućnost".

U selu kod Čačka posadio šumu da proizvodi kiseonik za sadašnje i buduće generacije

"Želimo našim članovima da doniramo sadnice, a vaše je da izaberete lokaciju i posadite ih. Broj sadnica koji će svaki član koji se prijavi dobiti, biće naknadno određen u zavisnosti od interesovanja. Važno nam je da članovi koji se prijave za sadnice poseduju odgovarajući prostor ili imaju predlog površine za koju mogu obezbediti dozvolu za sadnju. Prioritet Društva jesu staništa ptica van naseljenih mesta, posebno na teritoriji Vojvodine", navode iz društva i dodaju da ovim putem žele zajedničkim zalaganjem da podignu šumarke koji će postati prava staništa mnogih divljih vrsta.

Kako biste učestvovali u ovoj akciji, možete da se prijavite putem ovog linka.


Tagovi

Sadnja drveća Sad za budućnost Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Lišćarsko drveće Staništa ptica Šumarci


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]