Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uklanjanje stabala
  • 13.10.2015. 16:00

Sanitarna seča, a ne krađa i uništavanje šume

Radnici Nacionalnog parka "Šar planina", koji su nedavno privedeni u akciji kosovske policije, bili su u sanitarnoj seči, a ne u krađi i uništavanju šume.

Foto: depositphotos.com
  • 400
  • 5
  • 0

Radnici Nacionalnog parka "Šar planina", koji su nedavno privedeni u akciji kosovske policije, bili su u sanitarnoj seči, odnosno uklanjanju bolesnih i oštećenih stabala koja mogu biti izvor zaraze, a ne u krađi i uništavanju šume, saopšteno je u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Čekićem Državnih šuma Srbije, obeleženo je oko 2.400 kubika drveta tokom 2012. i 2013. godine, u skladu sa šumskim osnovama i planovima, na koje su dali saglasnost resorna ministarstva, po kojima to spada u sanitarnu seču koja se sprovodi isključivo sa ciljem uklanjanja bolesnih i oštećenih stabala, a koja mogu biti izvor zaraze.

Nacionalnim parkom upravlja javno preduzeće "Nacionalni park Šar planina" u skladu sa zakonima i propisima Srbije, čija osnivačka prava sprovodi Vlada Srbije. JP NP "Šar planina" je kao upravljač u obavezi da čuva područja parka, odnosno obezbeđuje zaštitu, održavanje i unapređenje prirodnih i stvorenih vrednosti i sprovođenje režima zaštite.

Novim Zakonom o NP potvrđene su granice parka iz 1993. godine

Područje Nacionalnog parka "Šar planina" nalazi se na teritoriji opština Prizren, Štrpce, Suva Reka i Kačanik, ukupne površine oko 23.000 hektara, od čega je oko 10.000 hektara u državnoj svojini, dok je u privatnoj i drugim oblicima svojine oko 12.500 hektara. Zakonom o nacionalnim parkovima 1993. godine prvi put je proglašen Nacionalni park "Šar planina", a potvrđen novim Zakonom o nacionalnim parkovima koji je Skupština Srbije usvojila 5. oktobra ove godine. Novim Zakonom o nacionalnim parkovima samo su potvrđene granice parka iz 1993. godine.

Otežano poslovanje zbog specifičnih uslova

Tokom niza godina unazad, poslovanje JP NP "Šar planina" bilo je veoma otežano zbog specifičnih uslova i nemogućnosti kontrole celokupne teritorije tog nacionalnog parka, tako da su mogli upravljati samo delom površine od oko 12.000 hektara. S obzirom na okolnosti u kojima su se našli, veliki problem je i što se ovo javno preduzeće našlo u posebno teškoj finansijskoj situaciji. Problem bespravne gradnje na celoj površini parka je posebno izražen poslednjih godina.

Priveli sve koji su se tada nalazili na radnom mestu

S obzirom na sve okolnosti i shvatajući nemogućnost tog preduzeća da obezbedi osnovna finansijska sredstva preko pozicija Ministarstva, a iz budžeta Srbije, od 2003. godine izdvajaju se značajna sredstva za to preduzeće, kako za zarade zaposlenih, tako i za očuvanje, unapređenje i održavanje stanja tog nacionalnog parka. Tih šestoro radnika Nacionalnog parka "Šar planina" pušteni su 9. oktobra, dva dana nakon privođenja u policijsku stanicu u Uroševcu. U akciji kosovske policije privedeni su svi zaposleni, njih 15, koji su se u tom trenutku nalazili na radnom mestu u NP "Šar planina", od kojih je šestoro zadržano u pritvoru zbog sumnje na privredni kriminal i uništavanje šume.

Oficir Vlade Srbije za vezu sa Prištinom Dejan Pavićević rekao je ranije da su radnici pušteni nakon velike borbe i zalaganja i pritiska premijera Srbije Aleksandra Vučića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i intenzivnih razgovora, dodajući da će se "videti kako će se sve to dalje razvijati".

Foto: depositphotos.com; farina6000


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Sanitarna seča Kriminal Šumski radnici Oštećena stabla Nacionalni park Šar planina Državna svojina Bespravna gradnja Dejan Pavičević Aleksandar Vučić Marko Đurić