Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumska krađa
  • 05.07.2022. 10:00
  • Zapadnobački okrug, Vojvodina, Srpski Miletić

Seča i krađa preko 100 kubika drveta

U šumi na nasipu u Srpskom Miletiću, 41-godišnjak je bez odobrenja i doznaka, posekao i ukrao oko 108 kubnih metara različitog drveta.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 635
  • 135
  • 0

Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine, koja je formirana po naređenju ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, u saradnji sa Policijskom upravom u Somboru, podneti krivičnu prijavu protiv 41-godišnjaka zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo šumska krađa.

Kako se sumnja, on je tokom maja ove godine, u šumi na nasipu u Srpskom Miletiću, bez odobrenja i doznaka, posekao i ukrao oko 108 kubnih metara različitog drveta i tako pričinio materijalnu štetu Javnom vodoprivrednom preduzeću "Vode Vojvodine" u iznosu od oko 4.255.700 dinara.

Protiv osumnjičenog biće podneta krivična prijava u redovnom postupku Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru.

Drva za ogrev: Zakon, seča i bezbednost

Podsetimo da je cena ogrevnog drveta dostigla i 9.000 dinara za kubni metar. Prodavci kažu da postoji mogućnost da cene još narastu, dok su građani već sada u strahu da će zbog velike potražnje drveta, ali i enormnog rasta cena morati pre kupovine da svedu računicu hoće li imati dovoljno novca za neophodnu količinu, preneo je N1.

"Sada i ako ljudi imaju privatnu šumu, bez poziva šumaru koji treba da obeleži mesta koja mogu da se seku, nema sečenja, takva su pravila. Drugo, nema pravog drva za ogrev, bukvi, starijeg hrasta, dolazi do sečenja trešnji, jasena, bagrema, a to je, po meni, šteta", rekao je meštanin Majdana Zoran Nikić.

U maju prošle godine kubik hrastovine i bukovine prodavao se za 40 do 45 evra, u oktobru je poskupeo na 50-55 i u tom rasponu se držao donedavno kada je došlo novo poskupljenje


Tagovi

MUP Šumska krađa Krađa drveta Krivična prijava Kubni metar ogreva Ogrevno drvo


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva