• Sremuš
  • 12.04.2021. 16:00
  • Pčinjski okrug, Poljanica

Sremuš najbolje jesti svež za zdrav i vitalan organizam

Ljudi ga beru u proleće kako bi njime pročistili organizam od toksina koji se nakupio tokom zime.

Foto: Gordana Nastić
  • 3.291
  • 2.367
  • 1

Čim je okopnio sneg koji je ove godine u aprilu prekrio bukove šumarke u Poljanici, udaljenoj dvadesetak kilometara od Vranja, žitelji ovog kraja krenuli su u berbu sremuša u narodu poznatijeg kao medveđi luk. Toliko ga ima po okolnim planinskim obroncima da oni koji dođu da beru ovu lekovitu samoniklu biljku koja raste na mestima gde ima dosta vlage, mogu da naberu količine koje žele i da opet ostane za druge i u prirodi.

Iskusni berači sremuš beru na veliko samo dok ne procveta. Nikako ga ne beru sa drškom i pupoljcima i ne čupaju kako bi dogodine ponovo izrastao. To je jedna od prvih jestivih biljaka koja se u proleće javlja u prirodi, a na kojoj žitelji ovog područja mogu nešto i da zarade prodajući ga na okolnim pijacama i tako dopune kućni budžet.

"Ubica otrova"

Ogromna većina ljudi, međutim, ovde dođe da nabere ovu biljku za svoje potrebe jer su se svi oni po ko zna koji put uverili u njegova lekovita svojstva kada je trebalo da snize krvni pritisak, pročiste krvne sudove ili kada su imali problem sa zarastanjem rana. Dobri poznavaoci ćudi životinja pak, kažu da je ova biljka u proleće omiljeno jelo i medvedima koji njime krepe snagu kada se probude iz zimskog sna.

Na planinskim obroncima ima ga za sve

Među ovim beračima se svake godine nađe i Novica Cvetković, laborant u Zdravstvenoj stanici u selu Vlase, sa suprugom Venetom Rašić koji u svojoj ishrani redovno koriste sremuš. Novica na tome stalno insistira znajući da ovo bilje najbolje čisti organizam od toksina nataloženih tokom zime zbog čega ga još nazivaju i ubicom otrova.

"Medveđi luk se u našem kraju od davnina smatra za lekovitu biljku koja je čak zdravija od belog luka. Oni koji dobro poznaju njegova lekovita svojstva tvrde da bi ljudi bili potpuno zdravi kada bi ga redovno jeli. Zato stručnjaci preporučuju svima kojima je neophodan potpuni oporavak organizama da ga svakodnevno jedu u trajanju od dve do tri nedelje", ističe Cvetković i naglašava da su mladi listovi ove biljke prepuni vitamina i da su u kombinaciji sa zelenom salatom izvanredni, a mogu se koristiti i kao dodatak čorbicama, ali i jelima od krompira.

Najbolje da se konzumira svež

On takođe preporučuje da ljudi u ishrani koriste sveže mlade listove zato što prilikom kuvanja i sušenja gube svoja lekovita svojstva, napominjući da listove mogu da održe svežim u frižideru i posle desetak dana od branja.

Od sremuša prave se i dobre pite

"Od sremuša i šumskog zelja koga takođe beremo na našim planinskim pašnjacima moja supruga pravi veoma ukusne pite od kora koje sama omesi na način na koji je to nekada radila njena baka. U ovo doba godine glavni je sastojak i za proju koju nam pravi od kukuruznog brašna samlevenog na vodenici potočari", kaže naš sagovornik i dodaje da uz ove "đakonije" koje se jedu uglavnom sa domaćim sirom i kiselim mlekom, na stolu obično imaju i salatu od sremuša koju prave tako što najpre listove sitno iseckaju, a potom začine solju, preliju uljem i zakisele sirćetnom kiselinom.

Zato, savetuje ljudima koji žele da se zdravo hrane da kad god mogu odu na mesta gde raste takozvani medveđi luk i sve dok ne procveta pojedu po desetak listova jer će na taj način pomoći svom organizmu da dugo ostane zdrav i vitalan.


Tagovi

Sremuš Lekovito bilje Medveđi luk Novica Cvetković Pita od sremuša Šumsko zelje


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.