Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan šuma
  • 21.03.2023. 07:30

Šume nas hrane, štite i leče - okupajte se u njima

Drveće ispušta fitoncide, ulja i zaštitne materije, koje im služe da se zaštite od bolesti i štetočina. Boraveći u takvom prostoru i naš organizam usvaja te materije koje poboljšavaju naš imunološki sistem.

Foto: Maja Celing Celić
  • 173
  • 20
  • 0

"Zdrave šume za zdrave ljude", tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana šuma koji se obeležava 21. marta još od 2012. godine. Ustanovila ga je generalna skupština Ujedinjenih nacija, kako bi se podigla svest o njihovoj važnosti. Na ovaj dan države se ohrabruju da preduzmu lokalne, nacionalne i međunarodne napore za organizovanje aktivnosti koje uključuju zaštitu i očuvanje šumskih ekosistema, s posebnim naglaskom na aktivnosti sadnje drveća.

Od njih zavisi 80 odsto bioraznolikosti Zemlje, vrlo su značajne za naše zdravlje, od pročišćavanja vazduha i vode do obezbeđivanja osnovne hrane, lekova i prihoda.

Šumsko kupanje pomaže fizičkom i mentalnom zdravlju

Sa šumama smo neraskidivo vezani. One nas hrane, štite i pozitivno utiču na naše zdravlje. Savremeni čovek se udaljio od šume i sve više vremena provodi u zatvorenom prostoru, ispred ekrana mobilnog telefona i drugih uređaja.

Zanimljivo je da je u Japanu kao odgovor na ovaj problem nastao "shinrin-yoku" ili umetnost šumskog kupanja. To praktično znači da se što više vremena provodi u blizini drveća na što mirniji način. Preporučuju se lagane šetnje, a treba izbegavati trčanje i slične aktivnosti koje čoveka izlažu naporu.

Japan je početkom osamdesetih godina prošlog veka pokrenuo nacionalni program za podsticanje kupanja u šumama. U "Iiyami" je 2004. počelo formalno istraživanje veze između šuma i zdravlja ljudi. Oblast je bogata šumama i svake godine više od 2,5 miliona ljudi hoda njihovim stazama kako bi ublažili stres i poboljšali zdravlje.

Lekovita šuma

Drveće ispušta fitoncide

Boravak među drvećem i zelenilom može smanjiti anksioznost, depresiju i ljutnju, poboljšava kardiovaskularno i metaboličko zdravlje te jača imunološki sistem za 40 odsto. Istovremeno se dešava oporavak oštećenih ćelija u tkivima.

Istraživači su utvrdili da drveće ispušta fitoncide, ulja i zaštitne materije, koje im služe da se zaštite od bolesti i štetočina. Oni deluju nepovoljno na mikroorganizme koji ugrožavaju zdravlje biljke, posebno na bakterije, viruse i gljive. Boraveći u takvom prostoru naš organizam usvaja te materije koje poboljšavaju naš imunološki sistem.

Fitoncidi nam pomažu da dovedemo organizam u ponovni balans. Otkucaji srca se smanjuju i postaju stabilniji, a snižava se i krvni pritisak.

Zato, kada god imate priliku, uputite se u šumu. 


Tagovi

Međunarodni dan šuma Šumsko kupanje Šinrin-joku Fitoncidi Shinrin-yoku Boravak u šumi Jačanje imunološkog sistema


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao