Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnovljivi izvori energije
  • 24.04.2015. 13:42

U planu izgradnja bioenergetskog sela

Srbija i nemačka pokrajina Baden - Virtemberg u narednim mesecima zajedno će raditi na izradi pilot projekta bioenergetskog sela.

Foto: depositphotos.com
  • 86
  • 3
  • 0

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević sastala se u Briselu sa Francom Unterštelerom, ministrom životne sredine, klime i energetike Baden - Virtemberga.

Na tom sastanku je dogovoreno da Srbija i pomenuta nemačka pokrajina u narednim mesecima zajedno izrade pilot projekat bioenergetskog sela, koje će koristiti biomasu za proizvodnju električne energije. Podsetimo da dva ministarstva uz finansijsku podršku GIZ-a već rade na realizaciji projekta razvoj održivog tržišta biomase u Srbiji, čija je vrednost osam miliona evra, a projekat bi trebalo da bude okončan do 2017. godine.

Takođe je bilo reči o ulogu bioenergije za energetsku bezbednost i zaštitu klime u Dunavskoj regiji, a kao primer dobre saradnje između Baden Virtemberga i Srbije navedena je nedavna poseta premijera Srbije, Aleksandra Vučića.

"Partnerstvo Srbije i Baden Virtemberga u oblasti bioenergije i dalje traje, i naš cilj jeste da se unapredi ova saradnja i da se stvore uslovi za razvoj energetskog sektora u Srbiji i čitavom regionu u smislu uvođenja novih tehnologija, čistih tehnologija odnosno biomase za energetske potrebe", istakla je ministar Bogosavljević Bošković.

Došli su do zaključka da bi se na taj način ostvarilo nekoliko ciljeva - zaštita životne sredine, veće učešće obnovljih izvora energije u energetskom sektoru smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, koji su glavni uzročnici velikih klimatskih promena. Takođe je postignut dogovor da se u narednom periodu definišu novi projekti, kao i da se nastavi rad na razvoju projekta održivog tržišta biomase u Srbiji.

Novi sastanak dva ministra su zakazala za novembar i tada će biti prezentovani dalji koraci u saradnji i presek onog što je urađeno u prethodnom periodu. Ministarka Bogosavljević Bošković je zaključila da očekuje "da ćemo do tada imati i konkretne rezultate sa kojima ćemo izaći i pred javnost Srbije i Baden-Virtemberg".

Foto: depositphotos.com; nostal6ie


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković Brisel Franc Unteršteler Biomasa Bioenergetsko selo Baden Virtemberg Obnovljivi izvori


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.