• Vojvodinašume
  • 06.07.2016. 15:00

Zaštitimo šume od požara!

Apeluje se na građane da primene pojačane mere zaštite od požara i podseća da šumski požari predstavljaju izuzetno veliku opasnost za sav živi svet.

  • 280
  • 13
  • 0

Javno preduzeće Vojvodinašume, apeluje na građane da primene pojačane mere zaštite od požara i podseća da šumski požari predstavljaju izuzetno veliku opasnost za sav živi svet.

U određenim okolnostima, šumski požari mogu za kratko vreme da izazovu ogromne materijalne štete i poprime dimenzije prirodne i ekološke katastrofe sa nenadoknadivim posledicama.

Neprocenjive štete od požara svake godine

Šumski požari godišnje nanose neprocenjive štete šumskom fondu Republike Srbije. U proteklih 13 godina je samo u AP Vojvodini bilo opožareno preko 1.300 hektara šuma i obraslog šumskog zemljišta. Najveći broj šumskih požara izazove čovek svojim nesavesnim ponašanjem. Spaljivanje biljnih ostataka, na primer strništa, živica i smeća, čest je uzrok požaru koji se dalje prenosi na šumske komplekse. Vatru ne treba paliti na otvorenom prostoru, ukoliko mesto za to nije predviđeno i vidno obeleženo te obezbeđeno.

U slučaju požara hitno obavestiti vatrogasnu službu i šumsku upravu

Zaostalu vatru ili manji požar, treba odmah ugasiti, pod uslovom da ne postoji opasnost po gasioca. U suprotnom, hitno pozvati vatrogasnu službu na broj 193, a u slučaju šumskog požara i najbližu šumsku upravu. Na poziv nadležnih organa, potrebno je da uzmete učešće u gašenju požara. Ovo se posebno odnosi na vlasnike šuma i zemljišta koje je pod požarom ili kome preti neposredna opasnost.

Foto:bigstockphotos.com;aorlemann


Tagovi

Šumski požari Apel Vojvodinašume Gašenje požara Šumska uprava Vatrogasna služba Spaljivanje biljnih ostataka

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Acimovicima ne treba more, oni su sebi napravili ambijent primorskog dvorista. palme, kaktusi, južno... Pročitaj celu belešku »